Feladat: 1994. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1995/február, 67 - 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körre vonatkozó hatványa, Szélsőérték-feladatok, Koszinusztétel alkalmazása, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/február: 1994. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Tekintsünk egy ABCD paralelogrammát, amelyikben AB és BC hossza a, illetőleg λa (λ>1), az átlók metszéspontja és a BC oldal felezőpontja E, illetőleg F. Ekkor E egyben az átlók közös felezőpontja is, így EF az AB-vel párhuzamos középvonal fele, hossza 12a. A szóba jövő E pontok tehát az F középpontú, 12a sugarú kE kör pontjai, kivéve a BC egyenessel való két metszéspontot, amelyek a kör átellenes pontjai. Szimmetria okokból elég a BC egyenes egyik oldalán levő félkört vizsgálni (1. ábra).
A kör átmérője a BC szakasz része. Az átlók szöge a BC szakasz látószöge E-ből, tehát tompaszög (hiszen az átmérő látószöge derékszög). Ennek az α szögnek a lehető legkisebb értékét kell tehát meghatároznunk.
Belátjuk, hogy α értéke a félkör E0 felezőpontjára a legkisebb. A BCE0 háromszög köré írt k0 kört belülről érinti kE, mert mindkét kör középpontja a BC-re F-ben emelt merőlegesen van, és kE átmérője a BC szakasz része. A DE és k0 metszéspontját G-vel jelölve
CEB=CGB+GCE>CGB=CE0B,
amint állítottuk.
A keresett legnagyobb hegyesszög, φ0 ennek a szögnek mellékszöge, és mivel a BCE0 háromszög egyenlő szárú, az E0BF kétszeresével egyenlő, tehát például így fejezhető ki λ-val a BE0F derékszögű háromszögből:
ctgφ02=BFE0F=12λa12a=λ,azazφ0=2arcctgλ,
ahol az arkusz-függvény 0 és 90 közé eső értékét kell venni.
 
Megjegyzés. A feladat szövege feltételezte ugyan, de meggondolásaink során bizonyítást is nyert, hogy ezt a maximális értéket fel is veszi az átlók szöge, és azt is beláttuk, hogy a téglalapban a legnagyobb ez a szög.
 
II. megoldás. Válasszuk mértékegységnek az AB oldal hosszát, ekkor BC hossza λ. Jelöljük az átlók metszéspontját (ami közös felezőpontjuk is) E-vel, AE és EB hosszát e-vel, illetőleg f-fel, a köztük levő szöget φ-vel (2. ábra).
A koszinusztételt alkalmazzuk az AEB és a BEC háromszögre.
1=e2+f2-2efcosφ,λ2=e2+f2-2efcos(180-φ)=e2+f2+2efcosφ.
A megfelelő oldalak összegét és különbségét képezve
λ2+1=2(e2+f2),λ2-1=4efcosφ.

A második egyenlőség bal oldala pozitív, így cosφ pozitív, φ tehát hegyesszög.
Alkalmazzuk a második egyenlőségben e2-re és f2-re a mértani és számtani közép közti egyenlőtlenséget, és használjuk fel az első egyenlőtlenséget:
λ2-14(e2+f22)cosφ=(λ2+1)cosφ.
Innen
cosφλ2-1λ2+1,
és akkor áll fenn egyenlőség, ha e=f,
azaz ha a paralelogramma téglalap. Mivel a koszinusz-függvény a (0;90) számközben a változó csökkenő függvénye, így a keresett legnagyobb φ0 szögre
cosφ0=λ2-1λ2+1,φ0=arccosλ2-1λ2+1,
ahol a függvény 0 és 90 közé eső értékét kell venni.
 

Megjegyzés. A
cosα=cos2(α/2)-sin2(α/2)cos2(α/2)+sin2(α/2)=ctg2(α/2)-1ctg2(α/2)+1
azonosság alapján világos, hogy az eredmény megegyezik az előző megoldásban nyerttel.
 
III. megoldás. Az AC átlót rögzítve azok a D pontok, amelyekre az AD/CD arány egy rögzített (1-nél nagyobb) λ érték, egy kört alkotnak, az AC szakaszhoz és λ arányhoz tartozó Apolloniosz-kört. Jelöljük ezt kλ-val, AC felezőpontját E-vel, kλ középpontját O-val.
Az AC és ED átlók közti szög akkor a legnagyobb, ha D az E pontból a k körhöz húzott érintő D0 érintési pontja. Jelöljük ezt a legnagyobb szöget φ0-val, kλ-nak az AC-re eső átellenes pontjait P-vel és Q-val, az AC szakasz felét e-vel (3. ábra). P és Q ezt a szakaszt belülről, illetőleg kívülről λ:1 arányban osztó pont, így
λ=APPC=AQQC.

A szereplő szakaszokat e-vel fejezve ki a két törtben
λ=e+EPe-EP=EQ+eEQ-e.(1)
A második egyenlőségből a törtek eltávolítása és rendezés után az
e2=EPEQ(2)
egyenlőséget kapjuk. (1)-ből
EP=(λ-1)eλ+1,EQ=(λ+1)eλ-1.

A (2) egyenlőség jobb oldalán álló szorzat az E pontnak a kλ körre vonatkozó hatványa, így az egyenlőség azt jelenti, hogy az E pontból a kλ körhöz húzott érintő hossza ED0=e. A φ0 szög meghatározásakor az OED0 háromszög OD0 oldalát, vagyis a kλ kör r sugarát fejezzük ki e-vel és λ-val.
r=12PQ=12(EQ-EP)=12(λ+1λ-1-λ-1λ+1)e=2λeλ2-1.

Az EOD0 derékszögű háromszögből tehát
tgφ0=re=2λλ2-1,φ0=arctg2λλ2-1,
ahol a 0 és 90 közé eső értékeket kell venni.
 
Megjegyzések. 1. Az előző megoldásokkal való kapcsolat könnyen adódik például a
tgα=2tgα21-tg2α2=2ctgα2ctg2α2-1
összefüggésből.
 

2. Az ED0=e egyenlőség szerint D0 az AC átmérőjű körön van, így az ACD0 háromszög derékszögű, vagyis az a paralelogramma, amelyikre az átlók szöge a legnagyobb, a téglalap.