Feladat: 1993. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1994/február, 58 - 61. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt kör, Háromszögek geometriája, Háromszögek hasonlósága, Kör geometriája, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/február: 1993. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az ALM háromszög egyenlő szárú. Így, ha AB és AC különböző, akkor a B-ből és a C-ből LM-mel párhuzamosan húzott egyenes is különböző. A velük nem párhuzamos KM egyenes metszi őket, így a D és E pont létrejön (1. ábra).
Jelöljük BD és AC metszéspontját B'-vel, CE és AB metszéspontját C'-vel. Ekkor egyenlőszárú az ALM-hez hasonló AB'B és az ACC' háromszög is. B'-n és C'-n át párhuzamost húzunk a BC oldallal. Az előbbi és KL metszéspontját G-vel, az utóbbi és KM metszéspontját H-val jelölve a BDK és a B'DG háromszög egybevágó, mert megfelelő szögeik csúcsszögek vagy váltószögek. Belátjuk továbbá, hogy B'G=BK. Ugyanis a GB'L és KCL háromszög hasonló, és az utóbbi két oldala a C-ből a beírt körhöz húzott két érintőszakasz, ezért B'G=B'L. Utóbbi és BM viszont egyenlő szakaszok különbsége, így szintén egyenlők. Végül BM és BK a B-ből húzott két érintőszakasz, így egyenlők. Ekkor azonban a többi oldalpár is egyenlő, így BD=B'D, vagyis D a BB' szakasz felezőpontja.
Ugyanígy látjuk be, hogy E a CC' szakasz felezőpontja. A CKE és a C'HE háromszög egybevágó, miután megfelelő szögeik csúcsszögek vagy váltószögek, továbbá egy pontból húzott érintőszakaszok egyenlő volta következtében a KBM háromszöghöz hasonló HC'M háromszög egyenlő szárú, s így HC'=C'M=CL=CK. Ekkor a háromszög többi oldalpárja is egyenlő, így CE=C'E.
Ezekből már következik, hogy a DE egyenes a BAC szárai közti harmadik párhuzamos szakaszt, KM-et is felezi, és ezt kellett bizonyítani.
Megjegyzések. 1. Világos, hogy ez az egyenes az A csúcsból induló szögfelező.
2. Mint többen is megjegyezték, a bizonyításban csak az AB és AC oldal különböző voltára volt szükség.
3. Könnyen látható, akár ennek, akár a következő megoldásoknak a gondolatmenetével, hogy helyes marad az állítás akkor is, ha a beírt kört a háromszög egyik oldalát kívülről érintő körrel helyettesítjük. Az AB vagy az AC oldalhoz hozzáírt kör esetén D és E a külső szögfelezőn lesz.
A versenyzők sok különböző megoldást adtak a feladatra. Sokan használták fel Menelaos tételét, illetőleg annak a megfordítását. Volt, aki koordinátákkal számolt. A fenti megoldás mindegyiknél sokkal egyszerűbb. Miután azonban ez a megoldás csak egyetlen versenyzőnél szerepelt, bemutatunk még két további megoldást.
II. megoldás. Válasszuk a jelölést úgy, hogy AB<AC teljesüljön. Ekkor D a KL szakaszon van, E az MK szakasz K-n túli meghosszabításán. Jelöljük a háromszögbe írt kört k-val.
Azt mutatjuk meg, hogy D és E az LM szakasz felező merőlegesén van, vagyis hogy DLM és az ELM háromszög egyenlő szárú, mivel L-nél és M-nél levő szögeik egyenlők (2. ábra).
Az AML,BKM és CLK háromszög egyenlő szárú, mert két-két oldaluk a csúcsokból k-hoz húzott érintőszakasz. Az alapon levő szögeiket jelöljük α,β, illetőleg γ-val. Ezek egyenlők a KLM háromszög K-nál, L-nél, illetőleg M-nél levő szögével, mert k-nak ugyanazt az ívét tartalmazó húr-érintő szögek, illetőleg kerületi szögek. Így összegük 180.
B,K,D és M egy k1 körön van, mert az LKM,LMA, és DBM egyenlő és egyező irányítású. Az első és a második azért, mert az első kerületi szög, a második húr-érintő szög k-ban, és az első száruktól a másodikig a kör ugyanazon irányított íve fut; a második és a harmadik szög szárai pedig egyirányban párhuzamosak. Így a két szög csúcsa és a megfelelő szárak egyeneseinek a metszéspontja egy körön van.
Ekkor BMD=CKL=γ, mert a száregyeneseik közti (csúcs-) szögtartomány egyaránt k1 B-től K-n át D-ig futó ívét tartalmazza. Ennek folytán

LMD=180-BMD-LMA=180-γ-α=β=MLD,
tehát LDM egyenlő szárú háromszög.
Hasonlóan C,K,E és L is egy k2 körön van, mert LKM,ALM és ACE egyenlő és egyező irányítású ugyanolyan okokból, mint az előbb.
Ekkor ELC=EKC=MKB=β, mert az első és a második k2 ugyanazon ívét tartalmazó kerületi szög k2-ben, a második és a harmadik pedig csúcsszög-pár. Így
MLE=180-ALM-ELC=180-α-β=γ=EML,
tehát az ELM háromszög is egyenlő szárú. Eszerint az LM szakasz felező merőlegese átmegy D-n is, E-n is, vagyis D,E és LM felezőpontja egy egyenesen van a feladat állításának megfelelően.
Megjegyzés. Miután beláttuk, hogy B,K,D és M, továbbá C,K,E és L egy körön van, befejezhetjük a bizonyítást így is: A BD-re D-ben, a BK-ra K-ban és a BM-re M-ben emelt merőleges egy ponton megy át, a k1 kör B-vel átellenes pontján. Ez a pont azonban a háromszögbe írt kör O középpontja, mert a K-ban és az M-ben emelt merőleges ennek a körnek a sugara ( 3. ábra).
Hasonlóan a CE-re E-ben, a CK-ra K-ban és a CL-re L-ben emelt merőleges a k2 kör C-vel szemben fekvő pontján megy keresztül, ami ismét O. Az LM húr F felezőpontjában emelt merőleges ugyancsak átmegy O-n. Mivel BD és CE párhuzamos LM-mel, így D,E és F egy egyenesen van.
III. megoldás. Feltesszük, hogy AB<AC. Jelöljük a CE és AB egyenes metszéspontját C'-vel, DE és LM metszéspontját F-fel, BD és MK metszéspontját G-vel (4.ábra). Azt kell megmutatnunk, hogy F az LM szakasz felezőpontja.
Menelaos tételét használjuk fel. A DE egyenes nem megy át a KLM háromszög egyik csúcsán sem, így az említett tétel szerint
MEKDLFEKDLFM=-1.
Itt, tetszés szerint rögzítve az egyes egyeneseken egy irányítást, a szakaszok előjelesen értendők. Azt mutatjuk meg, hogy
MEKDEKDL=-1.
DG és ML párhuzamos, így a párhuzamos szelők tétele szerint
KDDL=KGGM,
így (1) bal oldala helyett
MEKGEKGM
írható. GB és EC' párhuzamos, tehát az EMC' szög száraira alkalmazva a párhuzamos szelők tételét
MEGM=MC'BM.
A CKE és a BKG háromszög hasonló, mert megfelelő szögeik egyenlők. Miután az A-ból, a B-ből és a C-ből az ABC háromszögbe írt körhöz húzott érintők egyenlők, továbbá MC'=LC, mert egyenlő szakaszok különbségei, így
KGEK=KBCK=MBLC=MBMC'.
Az előjel is helyes, mert az első arányban és az utolsóban is egyirányú szakaszok szerepelnek. Mindezek alapján
MEKDEKDL=MEKGEKGM=MC'MBBMMC'=-1,
amit állítottunk.