Feladat: 232. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Tichy Géza 
Füzet: 1962/október, 92 - 93. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Izobár állapotváltozás (Gay-Lussac I. törvénye), Izochor állapotváltozás (Gay-Lussac II. törvénye), Állandó térfogaton mért fajhő, Állandó nyomáson mért fajhő, RobertMayer-egyenlet, Ideális gáz állapotegyenlete, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/március: 232. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Felhasználjuk Avogadro törvényét (azonos állapotú gázok azonos térfogataiban azonos a molekulák száma, tehát a különböző gázok ilyen mennyiségeinek tömege molekulasúlyukkal arányos), és Gay-Lussac törvényét (a gázok azonos nyomás melletti köbös hőtágulási együtthatója 0 C-ra vonatkoztatva egyező: 1/273.) Vegyünk egy adott állapotú és térfogatú gázmennyiséget. Tömege legyen m, állandó térfogaton ill. nyomáson melegítsük Δt hőmérséklettel, ehhez kell Qv ill. Qp hőmennyiség. Ekkor a két fajhő definíciója:

Qv=cvmΔtill.Qp=cpmΔt.
Az energiamegmaradás szerint (amelyet éppen Robert Mayer ismert fel) e két hőenergia-mennyiség különbsége csak a gáz által tágulás közben végzett munkával lehet egyenlő, amely éppen pΔV (1. a tankönyvet.) (p a nyomás, ΔV térfogatváltozás). Ez viszont Gay-Lussac szerint minden gázra nézve azonos, ha Δt azonos, ill. a pΔV/Δt érték független a gáz anyagi minőségétől és Δt-től (lineáris tágulás). Tehát:
Qp-Qv=(cp-cv)mΔt=pΔV,ígycp-cv=1mpΔVΔt.
Mivel ezek a meggondolások azonos állapotú és térfogatú gázmennyiségekre vonatkoztak, Avogadro tétele szerint most különböző gázokat véve, az m tömeg a gáz M molekulasúlyával lesz arányos, így az állandókat összevontan R-rel jelölve;
cp-cv=1MR.
(Ha M a grammolekulasúlynyi mennyiség tömege, akkor itt R az ún. univerzális gázállandó R=8,3joule/fok.)
 
 Tichy Géza (Bp., Árpád g. III. o. t.)
 
Megjegyzés: Az általános gáztörvény pV=RT alakjában Gay-Lussac és Avogadro törvényének egyesítése, így ennek a használata esetén végeredményben ugyanazokból a tényekből indulunk ki, csak a gondolatmenet felén már túl vagyunk.