Feladat: 220. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1962/szeptember, 40 - 41. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Rugalmas erő, Nyomás, Egyéb rugalmas alakváltozások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/január: 220. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 
1. ábra
 

Legyen a kezdeti nyugalmi állapotban a külső nyomás p0, a gumicsőben pedig p. Ha a belső nyomást csökkentjük valamilyen módon (nem lényeges, hogy kiszívással-e vagy hűtés útján, hiszen az előbbiből eredő súlycsökkenéstől úgyis el kell tekintenünk a külső levegő felhajtóerejének elhanyagolása miatt), a cső egy kicsit összébb nyomódik, amíg a gumicső összenyomódásából eredő rugalmas erő a nyomáscsökkenést ellensúlyozza: a cső egy elemi darabjára ható rugalmas erők eredője kifelé mutat (lásd a 2. ábrát). Itt feltesszük, hogy a nyomáscsökkentéskor az összenyomódásból származó nyomás‐növekedést bevártuk, és az erőegyensúly rögtön létrejön. A gumicső hajlékonysága azt jelenti, hogy a hossztengelye mentén hajlítva, akadályozó erő nem lép fel (illetve elhanyagolható), de az összenyomódás mértéke elég kicsi ‐ feltéve, hogy a belső nyomáscsökkenés nem nagyon nagy. A gyakorlatban általában nem lenne célszerű ,,könnyen'' összenyomódó csöveket használni. (Hasonló tulajdonságú csöveket alkalmaznak gázvasalókhoz, víz továbbítására.) Ez a kis összenyomódás a végek rögzített keresztmetszete miatt csekély hosszcsökkenést eredményez, ez azonban ‐ mivel eredetileg a cső két vége azonos magasságban volt az ábra szerint ‐ a súlyeloszlásban nem okoz változást, csupán a cső középső része egy kicsit magasabbra kerül.
 
 
2. ábra
 

Mi történik a gumicső összenyomódásán kivül? A belső nyomás a gumicső összenyomódása után is kisebb marad (p'), mint eredetileg volt. Megmutatjuk, hogy közvetlenül a nyomáscsökkentés után a hengerre működő függőleges erők eredője 0 marad. A hengerre a következő függőleges irányú erők hatnak:
a henger súlya: G1,
a rugó húzóereje: R,
a rugó felőli lapon a légköri nyomástól származó erő: p0F,
a gumicsőben a levegő nyomóereje: p'F
a gumicső felerősítésénél ható erő: G2-K, ahol G2 a gumicső súlyának a henger felé eső része (képzeljük a gumicsövet a legmélyebben fekvő pontjánál szétvágva), K pedig a henger alatti gumicsőszakaszra ható erők eredőjének függőleges komponense: K=p0F-p'F.
Ezért a hengerre ható erők eredője
G1-R+p0F-p'F+G2-(p0F-p'F)=G1+G2-R=0,


mivel az eredmény független p'-től, és a nyomáscsökkentés előtt a rendszer egyensúlyi állapotban volt.
Tehát a nyomáscsökkentés után a hengerre függőleges irányú erő nem hat, azonban a gumicső ‐ hasonlóan a fémmanométer működéséhez ‐ egy bizonyos mértékben befelé hajlik, ez a rugót is valamivel jobban megnyújtja.