Feladat: 208. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bodrogi Árpád ,  Rábay Ferenc ,  Visnyovszky Gábor 
Füzet: 1962/április, 187 - 188. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb úszás, Arkhimédész törvénye, Rugalmas erő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/december: 208. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Rugó nélkül a fahasáb nyugalmi állapotban félig merül a vízbe, hiszen fajsúlya 0,5p/cm3. A rugó húzóerejének hatására x cm-rel lejjebb süllyed. Az egyensúly beállta után a most lemerülő részre ható felhajtóerő egyenlő a rugó által kifejtett erővel. A hasáb alapterülete 16cm2, így a ráható felhajtó erő 16xpond. A rugó húzó ereje (a direkciós erő és a megnyúlás szorzata) az ábra alapján (6,3-x) 15 pond.
 
 
Ezért 6x=(6,3-x) 15, ebből x3,05 cm.
A vízből kiálló rész magassága tehát 4,3cm-3,05 cm =1,25 cm.
 
 Bodrogi Árpád (Bp., Piarista Gimn. II. o. t.)
 
Megjegyzések: 1. Feltételezzük, hogy a kísérletet elég nagy edényben végezzük, ugyanis egyébként a vízfelszín magasságának változása számítási hibát eredményezne.
 
 Rábay Ferenc (Bp., Piarista Gimn. III. o. t.)
 
2. Néhány dolgozat ‐ mivel erre a szövegben pontos utalás nem történt ‐ a feladatot arra az esetre is megoldotta, melynél a rugót a hasáb oldallapjához rögzítjük.
3. A megoldások többsége abból indult ki, hogy a hasábra ható egész felhajtóerő a súllyal és a rugó erejével tart egyensúlyt. Egyes megoldások olyan egyensúlyi helyzetet választottak kiinduló pontul, melynél a víz teljesen ellepi a hasábot; mások pedig azt, hogy egyáltalán nincs víz az edényben.