Feladat: 165. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Nagy Dénes Lajos ,  Perjés Zoltán ,  Zsombok Zoltán 
Füzet: 1961/december, 236. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb áramkörök, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/május: 165. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat tulajdonképpen a következő: két pont között kapcsolatot kell teremtenünk 2; 3; n hely bármelyikéről a többi kapcsoló bármely állásánál, és e kapcsolatot hasonló feltételek mellett meg is kell tudnunk szakítani.

 
 
1. ábra
 

A két helyről kapcsolható lámpa közismert megoldása az 1. ábra szerinti. A két kapcsoló a lámpát azonos állásnál azonos vezetékre, különböző állásnál különböző vezetékre kapcsolja, így az előbbi esetben a lámpa ég, az utóbbinál nem.
A harmadik helyre egy keresztkapcsolót téve úgy, hogy a fenti két vezetéket hol felcserélje, hol nem, a lámpa három helyről kapcsolható (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

n helyről kapcsolható a lámpa, ha n-2 db keresztkapcsolót kapcsolunk egymás után (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Perjés Zoltán (Bp., Piarista g. IV. o. t.)

 

Megjegyzés: Hogy az n helyről működtethető lámpa helyesen működik a 3. ábra szerinti kapcsolásban, teljes szigorúsággal a következőképpen látható be:
 

Nevezzük kapcsolt állapotnak azt a kapcsolóhelyzetet, amikor a váltókapcsoló az alsó állásban van, ill. a keresztkapcsoló a két vezetéket felcseréli. Nyilvánvaló, hogy ha az egyik váltókapcsoló és az összes keresztkapcsolók közül páros számú van kapcsolt állapotban, akkor a felső vezeték van kapcsolva, páratlan esetben az alsó. Így beleértve a másik váltókapcsolót is, a lámpa akkor ég, ha páros számú kapcsoló van kapcsolva, páratlan esetben nem. Az pedig nyilvánvaló, hogy kapcsoláskor a kapcsolt állapotok párossága megcserélődik, tehát a kapcsolás helyesen működik.
Zsombok Zoltán