Feladat: 162. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Halasi Pál ,  Puha Katalin 
Füzet: 1961/december, 234 - 235. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Centrifugális erő, Körmozgás (Tömegpont mozgásegyenlete), Egyéb kényszererő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/május: 162. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először a forgatónyomatékok segítségével vizsgáljuk meg, hogy adatainktól függően milyen helyzetű lesz a (stabilis) egyensúly: a függőlegesből való kitérés α szöge mikor különbözik 0-tól. A centrifugális erő forgatónyomatéka a rúd csuklós forgáspontjára vonatkoztatva tetszőleges α szögnél (e nyomaték ,,kifelé'' forgató irányát tekintsük pozitívnak):

F1=hmrω2=RsinαmRω2cosα.
 
 


A nehézségi erő forgatónyomatéka; F2=-rmg=-Rsinαmg. A kettő eredője: F=F1+F2=Rsinα(mRω2cosα-mg). Tehát, ha mRω2mg, F negatív, ha α0, így egyensúly csak az α=0 helyzetben van (F=0), és ez stabilis: más helyzetből F ebbe a helyzetbe forgat. Ha mRω2>mg, akkor aszerint, hogy cosα nagyobb-e vagy kisebb-e a nem függőleges F=0 egyensúlyi helyzetnek megfelelőnél, azaz α kisebb-e vagy nagyobb-e ez egyensúlyi kitérésnél, F kifelé vagy befelé forgat, tehát ez az egyensúlyi helyzet a stabilis. Az ekkor is meglevő α=0 egyensúly nyilván labilis, tehát a gyakorlatban nem állhat fenn. A keresett P feszítőerő az első esetben tehát a nehézségi erő. A második esetre az egyensúlyi helyzet valamely adatának az F=0 egyenletből való kifejezése útján történő megoldásnál rövidebb a következő:
Az ábrán feltüntetett hasonló háromszögekből
R:r=P:mrω2,ígyP=mRω2.
A számpéldáknál az a) esetben mRω2<mg, így utóbbi képletünk alkalmazható, és P=20,25newton=2,07kp, míg b) esetben mRω2>mg, így P=1kp (a golyó súlya).
 

Puha Katalin (Győr, Kazinczy g. III. o. t.) és
Halasi Pál (Nagykanizsa, Landler g. III. o. t.) dolgozata alapján