Feladat: 153. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bornes Klára ,  Fritz József ,  Náray-Szabó Gábor ,  Simonovits Miklós 
Füzet: 1961/november, 184 - 185. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Coriolis-erő, Centrifugális erő, Hajítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/április: 153. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Koordináta-rendszerünket a Földhöz rögzítjük. A Földön minden nyugvó testre hat a nehézségi erő: ez a gravitációs vonzóerő és koordináta-rendszerünk forgásából származó centrifugális erő eredője. Ennek az értékét szokták a test súlyaként megadni (jelöljük a gyorsulását g-vel). Ha a test mozog rendszerünkhöz viszonyítva, számításba kell venni egy másik inercia erőt, a Coriolis-erőt is. Bontsuk fel a test sebességét 3 komponensre: függőleges, vízszintes Ny‐K-i és vízszintes É‐D-i irányú komponensre. Megtehetjük, hogy a Coriolis-erőt komponensenként számítjuk ki (vektorális szorzat!).

 
 

A függőleges és É‐D-i irányú sebességkomponensből származó Coriolis‐erő vízszintes irányú (Ny‐K), míg a Ny‐K irányú sebességből egy, a Föld tengelyére merőleges, ferde, É‐D irányú Coriolis-erő adódik: felfelé mutat, ha a sebesség K felé irányul. Ennek függőleges irányú komponensét hozzá kell számítanunk a nyugalmi állapotban mért nehézségi erőhöz. Értéke: 2mωvkcosφ, ahol m a test tömege, ω a Föld tengelyforgásának szögsebessége, vk a fenti, Ny‐K irányú sebességkomponens, φ a földrajzi szélesség. Eszerint változik a mozgó test súlya.
 
 

Ha feladatunkban az Eötvös-hatást nem vesszük figyelembe, (a Föld felszínét rövid szakaszon síknak tekintve) a lövés távolságára 45-os kilövési szög esetén s=c2g adódik (c a kilövés sebessége). Jelen esetben ez 50 km. Feltéve, hogy a Coriolis‐erő előbb említett vízszintes irányú komponensei nem befolyásolják lényegesen a lövés hosszát, az Eötvös-effektus figyelembevételével a lövési távolságra a következőt kapjuk:
s'=c2g-2ωvkcosφ,ahol jelen esetbenvk=22césc=700 m/sec.Így:s'-s=c22ωvkcosφg(g-2ωvkcosφ)=250 m.

 

Bornes Klára (Bp., Teleki B. Ig. IV. o. t.) dolgozata alapján
 

Megjegyzések: 1. A többi elfogadható megoldás az Eötvös-effektust a 34. feladat alapján értelmezte, ahol azonban már bele számítottunk egy kényszermozgást (a Föld középpontja körüli körmozgást) is. E megoldók hibája tehát az, hogy nem vették észre az ottani eredmény és részben a gondolatmenet más, a pályán való mozgásra általában nem alkalmazható. Az ilyen módon való számolással a lövés kb. 200 m-rel hosszabbnak adódik. A feladat nehézsége miatt azonban ezeket a megoldásokat 4 ponttal értékeltük.
2. Több megoldó kimutatta, hogy a függőleges irányú sebességkomponensből származó Ny‐K irányú Coriolis-erő hatása elhanyagolható, mert az emelkedő és süllyedő szakaszon ellentétes irányban és közelítőleg egyenlő mértékben működik (Náray-Szabó, Góth, Fritz). A K-i irányú sebességből származó Coriolis-erő vízszintes, D-i komponense a becsapódási helyet dél felé tolja (kb. 270 m-rel), ez azonban elhanyagolhatóan keveset változtat a lövés hosszán (Simonovits).
3. A föld görbületét is figyelembe véve 390 m-rel nagyobb eredményre jutunk.