Feladat: 140. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Máté Attila ,  Simonovits Miklós 
Füzet: 1961/november, 174 - 175. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletesen változó mozgás (Tömegpont mozgásegyenelete), Térerősség és erő, Egyéb elektrotechnika, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/március: 140. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Vegyük fel a koordinátarendszert az ábra szerint.

 
 

Érkezzenek az elektronok a fegyverzetek közé V0x=V0, V0y=0 sebességgel. A fegyverzetek közötti y irányú homogén tér, melynek erőssége E=U/d a q töltésű, m tömegű elektronnak ax=0, ay=qE/m gyorsulást ad. Mivel Vx=const.=v0, a fegyverzetek között az elektron l/v0 ideig tartózkodik, ami alatt vy=ay(l/v0) sebességet és y1=1/2ay(l/v0)2 kitérést kap. Az elektron ezután szabad térbe kerül (L-1/2)/v0 ideig, ami alatt további vy(L-1/2)/v0 kitérést kap.
Tehát az összes kitérés a visszahelyettesítések elvégzése után
y=1/2ay(l/v0)2+vy(L-l/2)v0==1/2ay(l/v0)(lv0+2L-lv0)==aylLv02=qmUdlLv02.(1)


Láthatjuk, hogy az eltérítés valóban arányos a feszültséggel.
 

Máté Attila (Szeged, Dózsa Gy. ált. isk. VIII. o. t.) dolgozata alapján

 

II. megoldás: Az eltérítő elektródák közötti homogén térben az elektron parabolapályát ír le. A parabola érintője ‐ ismert tulajdonsága miatt ‐ átmegy koordinátarendszerünk kezdőpontján. Az ábrán látható hasonló háromszögekből a fegyverzetek közötti y1 kitérés alapján a teljes kitérés
y=2Lly1.

Az I. megoldásban y1-re kapott eredményt felhasználva kapjuk az ottani eredményt, de kevesebb számítással (pl. a sebességek kiszámítása nélkül).
 

Simonovits Miklós (Bp., Radnóti M. g. III. o. t.)
 

Megjegyzések: 1. (1)-ből nem következik, hogy az eltérítés általában függ q/m-től. Ugyanis U0 gyorsítófeszültség mellett különböző fajlagos töltésű részecskék különböző sebességre gyorsulnak, tehát v0 nem állandó.
Pontosabban, az 1/2mv02=qU0 energiaegyenletből v02=2q/mU0. Ezt (1)-be írva q/m kiesik:
y=12lLdUU0.

2. Mint az különösen az I. megoldásból látszik, az elektronoknak U-val arányos kitérítési sebességet kell kapniuk a lemezek között ahhoz, hogy a szabad térben szerzett kitérésük arányos legyen a feszültséggel. Így azok, akik csak a lemezpár közötti kitérést vizsgálták, lényegében nem oldották meg a feladatot.