Feladat: 115. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bollobás Béla ,  Huber Tibor 
Füzet: 1961/május, 235. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ellenállások párhuzamos kapcsolása, Egyéb áram mágneses tere, Iránytű, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/január: 115. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a tetraéder csúcsait A, B, C és D-vel, a középpontot O-val. Vezessük be az áramot az A csúcson, és történjék a kivezetés D-nél.

 

 

Nyilvánvaló, hogy ekkor BC ágban nem folyik áram. Hasonlóan rögtön látható, hogy AD ágban 2I, míg a többiben I áram folyik. Tetraéderünket az, AB, AC és AD ill. az AD, BD és CD ágakból álló két triéderre oszthatjuk. Az AD ág mindkettőben előfordul, így az ebben folyó 2I áramot egyenlő mértékben eloszthatjuk a két triéder között. Íly módon a tetraéder éleiben folyó áramok úgy tekinthetők, mintha a triéder ágaiban folynának. Ezek mindegyikében I áram folyik, mégpedig az elsőnél a közös csúcs irányából, a másodiknál a közös csúcs felé. Ha kimutatjuk, hogy az O pontban elhelyezett mágnespólusra az egyik triéder éleiben folyó áramok sem hatnak, akkor már meg is feleltünk a kérdésre. Ugyanakkor elegendő a vizsgálatokat csak az első triéderre kiterjeszteni, mert szimmetria okokból a másik is hasonló eredményre vezet.
Tekintsük tehát az AB, AC és AD élek által határolt triédert. Mivel a határolóélek egyenlőek, és bennük azonos I áram folyik, a szimmetria miatt rögtön látható, hogy az O pontban levő mágnespólusra csak AO irányú erő hathat.
Ismeretes, hogy egyenes vezetőben folyó áram által keltett mágneses tér iránya merőleges a vezetőt és a szóban forgó pontot összekötő síkra. Így az AB ágban folyó áram mágneses tere az O pontban merőleges ABO-ra, és így AO-ra is. Ugyanez igaz az AC és AD élekre is. Ezeket az eredményeket az előbbi megállapításokkal összevetve rögtön következik, hogy egyik triéder sem fejthet ki erőt az O-ban elhelyezett mágnespólusra, mivel az erővektor nem lehet AO irányú és arra merőleges egyszerre.
Tehát a tetraéderünk középpontjában elhelyezett mágnespólus nem mozdul el.
 

Bollobás Béla (Bp., Apáczai Cs. J. g. IV. o. t.)
és Huber Tibor (Bp., Kossuth L. g. III. o. .t.)