Feladat: 109. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Mészáros László ,  Németh István ,  Szidarovszky Ferenc ,  Wisnyovszky Gábor 
Füzet: 1961/május, 231 - 232. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mozgócsiga, Összetartó erők eredője, Energia homogén gravitációs mezőben, Geometriai szerkesztések alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/január: 109. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A mozgócsiga akkor van egyensúlyban, ha a két kötélágban egyenlő nagyságú erők működnek, s ezek eredője ellentettje a terhelést adó erőnek. Egyenlő nagyságú komponensek rombusz vektorparalelogrammát képeznek, amelynek az eredőt adó átlója egyben szimmetriatengely is. Ha tehát az erők egyensúlyban vannak, a két kötélszár a függőlegessel jobbról, balról egyenlő szöget zár be.

 
 

Ezt ismerve a D pont helyzetét hasonló háromszögek segítségével könnyen meghatározhatjuk:

6,42+(4,8+2y)2=102,inneny=1,44m.xy=6,4-x4,8+y,x1,44=6,4-x0,24,innenx=1,2m.


A kötéldarabok hossza:
AD=1,22+1,442=1,87m,BD=8,13m.

 

Wisnyovszky Gábor (Bp., Piarista g. II. o. t.)
 

II. megoldás: A két ponton rögzített kötél a csigát ellipszis alakú pályára kényszeríti, melynek két gyújtópontja A és B, nagytengelyének hossza 10 m. A csiga az ellipszis pályának azon pontján lesz nyugalmi helyzetben, ahol helyzeti energiája a lehető legkisebb. Ez a pont az ellipszishez alulról húzott vízszintes érintő érintési pontja, mely könnyen kijelölhető, ugyanis az ellipszis érintője a fókuszok és az érintési pont által alkotott háromszög külső szögfelezője. Ennek alapján, a hasonló háromszögeket felismerve a megoldás további menete az előzővel egyezik.
 

Mészáros László (Bp., Piarista g. II. o, t.)
 

III. megoldás: Használjuk a megoldásnál a koordinátageometria módszereit. Vegyük fel a derékszögű koordinátarendszert úgy, hogy benne az ellipszis középponti helyzetű legyen (l. az ábrát).
 
 

Ekkor az ellipszis egyenlete: x225+y29=1, az ábra alapján a vízszintes érintő egyenlete: y=34x+d alakú.
A két egyenletet összekapcsolva, majd rendezve
36916x2-752dx+25d2-225=0.
Mivel a görbének az érintővel csak egy közös pontja van, az x-re nézve másodfokú egyenlet két gyöke egybeesik, a diszkrimináns értéke 0, ebből a nekünk megfelelő megoldás d=-4,8. Ezt felhasználva, az érintkezési pont abszcisszája x=-3,90, az érintési pont ordinátája y=-1,87. Így a kötéldarabok hossza AD1,87 m, BD8,13 m.
 

Szidarovszky Ferenc (Bp., Fazekas g. II. o. t.)
és Németh István (Mohács, Kisfaludy g. IV. o. t.)
 

Megjegyzés: A megoldást a következő egyszerű szerkesztéssel is megkaphatjuk: 10 méteres sugárral B-ből körívet rajzolunk, amely az A-ból lebocsátott függőlegest A' pontban metszi. Az AA' merőleges felezője metszi ki az A'B egyenesből a csiga helyét.