Feladat: 105. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fodor J. ,  Huber Tibor ,  Katona M. ,  Maszlag M. ,  Németh I. ,  Nováky Béla ,  Puha Katalin ,  Vesztergombi György 
Füzet: 1961/április, 188 - 189. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hajítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/december: 105. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A hajítási pályák burkológörbéjének függvénye:

y=F-14Fx2,aholF=c22g,
(lásd a burkológörbékről szóló, a decemberi számban közölt cikket). A burkológörbénél messzebb nem kerülhet az elhajított tárgy. A lejtő egyenesének függvénye: y=x tg φ.
 
 


A két függvény metszéspontját kell megkeresnünk. Az egyenletrendszert megoldjuk, a metszéspont x0 koordinátája:
x0=-2F(tg φ1cosφ).
A burkológörbét adott pontban érintő hajítási pálya kilövési szögének tangense (az idézett cikk szerint)
tg α=2Fx0=-1tg φ1cosφ.
A negatív előjel a felső, a pozitív az alsó metszéspontra vonatkozik. A képletet átalakítjuk (a negatív előjelet használva):
tg α=-1tg φ-1cosφ=11cosφ-tg φ=cosφ1-sinφ==cos2φ2-sin2φ2cos2φ2+sin2φ2-2sinφ2cosφ2=(cosφ2+sinφ2)(cosφ2-sinφ2)(cosφ2-sinφ2)2==cosφ2cosφ2+sinφ2cosφ2cosφ2cosφ2-sinφ2cosφ2=1+tgφ21-tgφ2=tg(45+φ2).


Vagyis α=45+φ2=φ+90-φ2. Ez azt jelenti, hogy a maximális hajítási távolság szöge a függőleges egyenes és a lejtő szögének felezője. Ugyanígy van ez a lefelé történő hajításnál is. A vízszintes sík esetében érvényes 45-os eredmény mint speciális eset adódik.
 

Huber Tibor (Bp., Kossuth L. t. III. o. t.)

 

Megjegyzések: Nem szükséges, hogy a hajítás síkja a lejtőre merőleges sík legyen. Minden függőleges síkban ugyanez az eredmény; azonban ekkor φ szög a lejtő síkja és a hajítási pálya síkja által adott metszésvonalnak a vízszintessel alkotott szögét jelenti. Továbbá meg lehet mutatni, hogy a lejtőre merőleges síkban kapott, legnagyobb hajítási távolságokhoz tartozó parabolák csúcspontjait összekötve olyan egyenest kapunk, amely a függőleges egyenest minden esetben az elhajítási pont felett F/2 magasságban metszi és hajlásszögének tangense tg φ/2.