Feladat: 92. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Mészáros László ,  Mitnyán P. ,  Szidarovszky Ferenc 
Füzet: 1961/március, 137. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Összetartó erők eredője, Állócsiga, Mozgócsiga, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/november: 92. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

I. megoldás: Ismeretes, hogyha két végén kifeszített kötelet bármely pontján átvágunk, a két kötélvégre helyezett dinamométer mindig két egyenlő nagyságú erőt mutat, melyek egymás ellentettjei. AD kötélszakaszt P1, valamint ellentettje, A reakcióerő, DC kötélszakaszt P2, valamint ellentettje, Q erő feszíti ki. (P1 és P2 a P erő AD, ill. DC irányú komponensei.) Mivel a kötelek feszültsége egyenesen arányos a kifeszített erőkkel: P1=2P2. A feladat követelése szerint ADDC, ezért P1P2. Alkalmazható a komponensek összetételénél Pythagoras tétele: P2=P12+P22. A fönti összefüggés alkalmazásával: P2=(2P2)2+P22. P2 nagyságra nézve egyenlő Q-val, így helyére írva a keresett Q érték kiszámítható: Q=P5; az adott P értéket behelyettesítve
Q=2058,94kp.

Mészáros László (Bp., Piarista g. II. o. t.)

Mitnyán P. (Bp., József A. g. II. o. t.)

 
 

II. megoldás: A D pontra ható három erő akkor van egyensúlyban, ha vektoraikból nyílfolytonos, zárt vektorháromszög szerkeszthető. A háromszög egyik oldala, P¯ függőleges, a másik két oldal ‐ Q¯, valamint A reakcióerő vektora ‐ a feladat értelmében merőleges egymásra, és |A¯|=|2Q¯|. A vektorábrát erőmértékben mértékhelyesen megszerkesztve a keresett Q¯ nagyságát leolvashatjuk.
 

Szidarovszky Ferenc (Bp., Fazekas M. g. II. o. t.) dolgozata alapján
 

Megjegyzések:
1. A fenti geometriai feltételeknek megfelelő vektorháromszöget legegyszerűbben Apolloniusz‐kör szerkesztéssel készíthetjük el. (Lásd az ábrán!)
2. Sok feladatnál a grafikus megoldás is teljesértékű. Számos műszaki problémánál kiterjedten alkalmazzák a szerkesztő eljárásokat a számítás mellett vagy helyett. Szemléletes, gyakran a számításnál egyszerűbb módszer, hibája azonban, hogy pontossága korlátozott.