Feladat: 80. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Marton Dénes 
Füzet: 1961/január, 43. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb ellenállás-kapcsolások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/szeptember: 80. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az r változtatható ellenállás legkisebb értéke rmin=0,5kΩ, legnagyobb pedig rmax=5kΩ. Ebből kell képezni állandó értékű ellenállások hozzákapcsolásával olyan R eredő ellenállású rendszert, melyre nézve Rmin=5kΩ,
Rmax=8kΩ.

 

 

A feladat kettős: az rmin és rmax közti 4,5kΩ-os intervallumot Rmax-Rmin=3kΩ-ra kell szűkíteni, valamint a maximális ellenállást 5-ről 8kΩ-ra kell növelni. Az előbbit úgy oldhatjuk meg, hogy r-rel párhuzamosan kötünk egy Rp ellenállást, az utóbbit meg úgy, hogy vagy r-rel, vagy az r és Rp által alkotott rendszerrel, vagy pedig mind a kettővel sorba kötünk Rs, Rt ill. Rs és Rt állandó nagyságú ellenállásokat. A legáltalánosabb eset az utóbbi, akkor Rp, Rs és Rt értékeit keressük az ellenállás összegezés (kapcsolás) törvényei alapján. A következő összefüggéseket kapjuk:
Rmin=(rmin+Rs)Rprmin+Rs+Rp+Rt,Rmax=(rmax+Rs)Rprmax+Rs+Rp+Rt.

Ennek a két egyenletnek a három ismeretlenre nézve végtelen sok megoldása adódna. Ezek közül csak azt a két már fenn említett ‐ alapesetet érdemes tárgyalni, ahol a változtatás két ellenállás felhasználásával elvégezhető. Ekkor vagy Rt vagy Rs értéke 0.
A számadatok behelyettesítésével: az Rt=0 esetben
5=(0,5+Rs)Rp/0,5+Rs+Rp,8=(5+Rs)Rp/5+Rs+Rp.
A két egyenletből Rs=5,32kΩ, Rp=35,64kΩ, Rs=0 esetén 5=0,5Rp/0,5+Rp+Rt, 8=5Rp/5+Rp+Rt, ahonnan Rt=4,52kΩ, Rp=11,437kΩ.
 

Marton Dénes (Bp., Kölcsey F. gimn. IV. o. t.)
 

Megjegyzés: Sok tanuló tévesen abból indult ki, hogy az ellenállás egy 0,5kΩ-os állandó és egy 0-tól 4,5kΩ-ig változtatható ellenállásból áll. Az ilyen megoldások nem tekinthetők teljes értékűeknek, mert a változtatható ellenállás nagysága a példától eltérően 0 és 0,5kΩ közt is változhat, és akkor a kapcsolás a példától eltérő lehet.