Feladat: 78. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Béres D. László ,  Fritz József ,  Gál Jenő ,  Perjés Zoltán ,  Székely J. 
Füzet: 1961/január, 41 - 42. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hooke-törvény, Centrifugális erő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/szeptember: 78. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az acélfonál hosszúságát L-lel, a megnyúlást l-lel, a forgatott test tömegét m-mel, a szögsebességet ω-val. A huzalt feszítő centrifugális erő: P=mω2(L+l). Az acélfonál megnyúlásakor a benne ébredő rugalmas erő: P=lqaI, ahol q a keresztmetszet területe, a a nyújtási rugalmassági együttható. Egyensúly esetén e két erő egyenlő egymással: mω2(L+l)=lqaL, ahonnan a megnyúlás: l=mω2LqLa-mω2.
A mi esetünkben az adatok CGS egységekben kifejezve: m=10000g, L=200cm, ω=2π5sec-131,4sec-1,
q=40mm2=0,4cm2, a=4510-6mm2/kp45,8710-14cm2/din és így azt kapjuk, hogy: l0,4537cm= =4,537mm.
Az egyensúly természetének kérdése legjobban grafikusan tárgyalható. Ábrázoljuk derékszögű koordináta-rendszerben a centrifugális erőt és a rugalmas erőt az x=L+l teljes fonálhossz függvényében.

 

 

A centrifugális erő: P=mω2x, a rugalmas erő:
P=qaL(x-L),mertl=x-L.
A centrifugális erő függését az origón átmenő, a rugalmas erő függését az x=L pontból kiinduló egyenes ábrázolja. Ezeknek metszéspontja (az erőegyenlőség) határozza meg az egyensúlyhoz tartozó l megnyúlást. Ha valamilyen oknál fogva a tömeg távolabbra kerül a középponttól, akkor a rugalmas erő nagyobb, mint a centrifugális erő, a tömeg visszatér az egyensúlyi távolságba. Ugyanez történik akkor is, ha a tömeg közelebb kerül a középponthoz. Tehát az egyensúly stabilis természetű.
 

Fritz József (Mosonmagyaróvár, Kossuth L. g. IV. o. t.) és
Béres D. László (Bp., Jedlik g. IV. o. t.) dolgozatai alapján.
 

Megjegyzések: 1. A feladat megoldásánál eltekintettünk a jelenség valamilyen erőtérben, pl. nehézségi erőtérben való lefolyásának vizsgálatától. A hatás függ a forgástengely helyzetétől, de a nehézségi erőtér esetében oly kicsiny, hogy elhanyagolható.
2. Előfordulhat az adatok olyan értéke, amely mellett a rugalmas erő egyenese nem metszi a centrifugális erő egyenesét. Ekkor a fonál elszakad, nincs egyensúlyi távolság.
 

 

Ennek feltétele:
qaLma2.
Számításainkban feltételeztük a Hooke-törvény érvényességét. Ha ez nem áll fenn, akkor a rugalmas erő egyenese megfelelő görbével helyettesítendő.
 

Vermes Miklós