Feladat: 56. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Góth László ,  Kugler Emese ,  Mladek Ferenc ,  Rozváczy Judit ,  Vermes Miklós 
Füzet: 1960/november, 178 - 179. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Arkhimédész törvénye, Egyéb párhuzamos erők eredője, Úszás-stabilitás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/április: 56. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A gerendára három erő hat: A gerenda súlypontjában függőlegesen lefelé a súlyereje (G), a kiszorított víz súlypontjában a felhajtóerő függőlegesen felfelé (F), és a kötél húzóereje (P). Az egyensúly feltétele: az erők összege, valamint a forgatónyomaték összege legyen zérus. A három erő közül G és F függőleges, tehát P is az. Ezért függőleges a kötél.

 
 

A gerenda keresztmetszete legyen q, akkor G=qaγ és F=gxγ0, ahol a a gerenda hossza, x a vízbe merülő rész hossza. G a gerenda felezőpontjában, F a bemerült rész felezőpontjában hat. (Itt kihasználtuk azt, hogy a gerenda vékony.) A forgatónyomatékokat az A pontra írjuk fel, a karok helyett a velük arányos hosszakat véve:
(qxγ0x2=(qaγ)a2amibőlx2a2=γγ0,tehátxa=γγ0;esetünkbenxa=0,64=0,8.


A vízbe merülő rész tehát az egész hosszúság 80%-a.
 

Kugler Emese (Nagykanizsa, Landler g. III. o. t.) és
Rozváczy Judit (Bp., Szilágyi E. g. II. o. t.)

megoldásai alapján.
 

Megjegyzés: Ha egész mélyről indulunk ki és először rövid kötélre kötjük a pálcát, azután a kötelet mindig hosszabbítjuk, a pálca eleinte függőlegesen emelkedik. Ha a vége kiáll a vízből, még mindig függőleges mindaddig, amíg
x=γγ0a.

Megvizsgálandó a stabilitás kérdése. Meg lehet mutatni, hogy abban az esetben, amikor a>x>aγγ0, a rúdnak a függőlegesből való kimozdulása olyan forgatónyomatékot ad, amely visszaviszi a rudat függőleges helyzetébe.
h<aγγ0 esetén két egyensúlyi helyzet lehetséges. A fenti ferde helyzeten kívül ugyanis a gerenda függőleges helyzetben is egyensúlyban van. (Teljesülnek az egyensúly feltételei.) Ez azonban labilis egyensúlyi helyzet, a gerenda bármely kis elmozdítása esetén a súlyerő forgatónyomatéka, F1 nagyobb mint F2, (lásd a diagramot a=0-nál), tehát a gerendát kibillenti a ferde egyensúlyi helyzetnek megfelelő α szögre.
 
 

Ha a ferdén úszó esetről van szó, amikor x=aγγ0 és ε-nal növekszik a függőlegessel alkotott α szög, a lefelé vivő forgatónyomaték
F1=γa2q2sin(α+γ),
a visszavivő forgatónyomaték
F2=h22cos2(α+ε)qγ0sin(α+ε).
(q a rúd keresztmetszet területe, h a rúd végének a mélysége a víz szintje alatt). A forgatónyomatékok szögtől való függését ábránk tünteti fel.
 
 

A két forgatónyomaték görbéjének metszéspontja adja meg az egyensúly helyzetét. Látható, hogy a szöget növelve a visszavivő forgatónyomaték a nagyobb, tehát a rúd visszatér egyensúlyi helyzetébe; így az egyensúly stabilis. Amikor a rúd vízszintesen a víz felszínére kerül, más körülmények határozzák meg helyzetét.
 

Vermes Miklós