Feladat: 43. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Popper Gábor ,  Szidarovszky Ágnes 
Füzet: 1960/október, 93. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb feladatok, Kémiával kapcsolatos feladatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/február: 43. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat szövege nem adta meg a cukor fajsúlyát. Egyformán helyes megoldásnak számít, akár valamilyen betűjelölést használunk a cukor fajsúlyának jelölésére, akár a cukor mennyiségét térfogatban számítjuk. Külön megállapodás nélkül a cukortartalom százaléka számítható akár úgy, hogy a tiszta oldószerre, akár úgy, hogy az egész oldatra vonatkoztatjuk. Adataink mellett a kétféle értelmezés szerinti töménység alig tér el egymástól. Egyszerűbb, ha a feloldott mennyiséget a tiszta oldószerre vonatkoztatjuk. (Mindegyik felsorolt értelmezés helyes eredménynek számított.)

 

Megoldás: A kocka térfogata a3. 1 mp alatt leoldódik h vastagságú réteg, tehát a t mp múlva megmaradó kisebb kocka éle a-2ht lesz. A leoldódott térfogatot a két térfogat különbsége adja meg, ez a3-(a-2ht)3. Ezt az oldószer 100 térfogategységéhez viszonyítva, kapjuk a térfogat szerinti százalékot:
p=100V[a3-(a-2ht)3]=100V[6a2ht-12ah2t2+8h3t3].
A cukortartalom harmadfokú függvény szerint növekszik. A kocka a2:h=a2h idő alatt oldódik fel, az ekkor elért százalékos töménység 100Va3. A mi számadatainkkal a százalékos töménység:
p=1,2t-0,096t2+0,00256t3,
az oldódás ideje 12,5 mp.
 

Popper Gábor (Bp., Bolyai J. g. II. o. t.) és
Szidarovszky Ágnes (Bp., Ságvári E. g. II. o. t.) dolgozataiból.
 

Megjegyzés. A görbe grafikus ábrázolása mutatja, hogy a kocka teljes feloldódásának pillanatában a harmadfokú görbe érintője vízszintes, itt inflexiós pont van. Ezért egyszerűbb, ha az időt a teljes feloldódás pillanatától visszafelé számítjuk. Ennek a (negatív) időnek legyen T a jele,
T=t-a2π,vagyist=T+a2h.
Behelyettesítve az eredményt megadó függvényünkbe:
p=100V[8h3T3+a3].