Feladat: 28. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Gallyas Györgyi ,  Pellionisz András 
Füzet: 1960/május, 193 - 194. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tömegközéppont megmaradása, Impulzus (lendület) megmaradása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/december: 28. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A csónak és ember alkotta rendszer zárt és mozgásmennyisége nyugalmi állapotban 0. A jelenség lefolyása alatt a csónak átlagos mozgásmennyisége Ms/t, ahol s az elmozdulás nagysága, t a hozzátartozó idő. Az ember mozgásmennyisége: ml-st. (Mindkettőt a nyugvó vízhez viszonyítottuk.) A mozgásmennyiség megmaradásának elve alapján:
Mst=ml-st, ahonnan a keresett elmozdulás: s=mlM+m

 

Pellionisz András (Bp., Apáczai Csere Gimn. II. o. t.)

 

II. megoldás: Az ember-csónak zárt rendszer alkotta közös súlypont belső erők felléptekor is változatlanul nyugalomban marad. Legyen a közös súlypont távolsága a csónak súlypontjától x, akkor ehhez viszonyítva a csónak és az ember súlypontjára felírható a forgatónyomatékok egyenlőségéből:
Mx=m(l2-x),ahonnanMx+mx=ml2ésx=M+mml2.



Ha az ember átmegy a csónak egyik végéből a másikba, a közös súlypontra vonatkozóan tükrözi a tömegeloszlást, azaz a csónak súlypontja a nyugvó közös súlyponthoz képest s=2x távolságra mozdul el.
Ezzel a módszerrel nem lehet tetszőleges távolságra jutni, hiszen a belső erők a közös súlypontot nem mozgathatják el. A közös súlypontnak az ember és a csónak súlypontja között kell elhelyezkednie. Ha az ember megáll, a csónak is megáll; ha az ember visszafelé indul, a csónak is visszafelé mozdul el.
 

Gallyas Györgyi (Bp. I. Szilágyi E. Gimn. III. o. t.)