Feladat: 20. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bollobás Béla ,  Katona Mária ,  Máté Eörs ,  Nagy Dénes Lajos ,  Rozváczy Judit 
Füzet: 1960/április, 153 - 154. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletesen változó mozgás (Változó mozgás), Csúszó súrlódás, Nyomóerő, kötélerő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/november: 20. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: a) A fonalat akkora Pa erő feszíti, amely M-et a1 gyorsulással mozgatja, vagyis amelyre a1=Pa/M. Az m tömegű testre két erő hat: lefelé a saját súlya: mg, felfelé Pa. Az m tömegű testgyorsulása a2=mg-Pam. A fonál nyújthatatlan, ezért a két test gyorsulása megegyezik, a1=a2. Innen PaM=mg-Pam és rendezés után a keresett erő: Pa=Mmm+Mg.
b) A fonalat most akkora erő feszíti (Pb), amelyből a súrlódó erőt levonva az M tömegű testet gyorsító komponenst kapjuk, vagyis: a1=Pb-μMgM másrészt az m tömeget a fentiekhez hasonlóan a2=mg-Pbm gyorsulást okozó erő mozgatja. A gyorsulások egyenlősége alapján : Pb-μMgM=mg-Pbm ahonnan: Pb=mM(1+μ)m+Mg vagy:
Pb=Pa(1+μ).

 

Nagy Dénes Lajos (Bp. II. Rákóczi g. II. o. t.)
 

II. megoldás: Vizsgáljuk először a feladat második felét, hiszen az első kérdés annak speciális esete. Ekkor az egész rendszerre ható erő P=mg-μMg. Ebből a gyorsulás: a=mg-μMg.m+M. Ezt a gyorsulást az M tömegű testnél a kötélerő és a vele ellentétes súrlódás hozza létre, azaz: Pkötél-Psúrlódás=Ma, ahonnan átrendezve és behelyettesítve: Pkötél=μMg+Mm-μMm+Mg. Összevonva: Pkötél=mMm+M(1+μ)g.
a) Az első kérdésre megkapjuk a választ, ha μ=0 értéket adunk, vagyis Pkötél=mMm+Mg.
 

Rozváczy Judit (Bp. Szilágyi E.. lg. II. o. t.)

és Máté Eörs (Szeged, Radnóti g. II. o. t.)
 

III. megoldás: a) Az m+M tömegű rendszert P=mg erő gyorsítja, vagyis a gyorsulás a=mgm+M. Az M tömegű kocsit épp a fonalat feszítő erő mozgatja, amely ezek szerint Pf=Ma=mMgm+M.
b) Ha a súrlódó erőt figyelembe vesszük, a rendszert csak az mg-μMg erő gyorsítja, a gyorsulás tehát a=mg-μMgm+M. A fonalat feszítőerőnek a kocsi gyorsításán kívül most le kell győznie a súrlódást is, vagyis:
Pf=Ma+Ps=Mmg-μMgm+M+μMg=mMgm+M(1+μ).
 

Katona Mária (Bp., Szilágyi E. g. II. o. t.)
 

IV. megoldás: Az energiamegmaradás és munkatétel alapján: Az m tömegű test helyzeti energiájának megváltozása egyenlő a rendszer mozgási energiájának növekedésével és a súrlódási munkával. Az indulástól számított tetszőleges t idő múlva az energiaviszonyok:
mgat22=12(M+m)a2t2+μMgat22,
ahonnan at22-vel való egyszerűsítés után a=mg-μMgm+M. (Másképpen: ha a rendszer eredeti energiája E, akkor az energiamegmaradás szerint érvényes:
E=E+a2t2M+m2-mgat22+μMgat22, ahol az utolsó tag a rendszerben keletkező hőenergiával egyenlő. Mindkét oldalon E-t elhagyva, az előzőt kapjuk.)
A feszítőerő munkája: Pa2t2=μMga2t2+Ma22t2 , ahonnan at22-vel egyszerűsítve és a fenti értékét behelyettesítve: P=mMm+Mg(1+μ).
 

Bollobás Béla (Bp., Apáczai Csere J. g. III. o. t.)