Feladat: 9. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Máté Zsolt ,  Mezei Ferenc 
Füzet: 1959/december, 200. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Sikkondenzátor, Elektromos mező energiája, energiasűrűsége, Egyéb munka, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/szeptember: 9. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Ha a kondenzátor lemezeit széthúzzuk, csökken a kapacitása. Kisebb kapacitású kondenzátor ugyanazon a feszültségen kevesebb töltést köt le. A kapacitás csökkenésével feleslegessé váló töltések áram formájában a telep felé folynak. A töltéseknek ahhoz, hogy a telep elektromotoros erejével szemben áramoljanak, olyan energiára van szükségük, melyet a telepnek átadnak, növelik annak energiáját, részben pedig az áramlás veszteségei emésztenek fel. Honnan veszik a töltések a fenti munkavégzőképességüket? Nyilván a kondenzátor energiájából és a mi munkavégzőképességünkből. Az általunk betáplált munka, és a kondenzátorból eláramló energia a telepbe vándorol és annak energiáját növeli.
b) A síkkondenzátor kapacitása a lemezek távolságának kétszeresével felére csökken.

C'=C2ígyQ'=UC'=UC2=Q2.
A Q-Q'=UC2 töltésmennyiség visszaáramlik a telepbe.
Ha egy U feszültségű telepből Q töltés folyik el, akkor a telep energiája UQ-val csökken. Visszafelé: ha Q töltés áramlik a telepbe, és közben annak feszültsége nem változik, akkor a telep energiája UQ-val megnő. A folyamat során tehát a telep ET energiát nyer, a kondenzátor Ev energiát veszít, mi pedig L munkát végzünk. Ekkor az a) pontban mondottak szerint
L+Ev=ET,
Számítsuk ki ezeket egyenként:
Mivel a visszaáramlott töltés mennyisége Q2
Ev=Ed-E2d=12U2C-12U2C2=14U2CL=ET-Ev=12U2C-14U2C=14U2C.
Ha U voltban, I amperben szerepel, akkor L-et joule-ban kapjuk.
 

Máté Zsolt (Szeged, Radnóti gimn. IV. o. t.)
 

és Mezei Ferenc (Budapest, II. Rákóczi Ferenc g. IV. o. t.) dolgozataiból

 

Megjegyzés: Az Ev és L egyenlősége fizikailag nézve csak véletlennek tekinthető. Ev ugyanis a kondenzátor ,,energiavesztesége'', L pedig az általunk végzett munka. Az általunk végzett munka és a kondenzátor ,,energianyeresége'' között akkor lenne egyenlőség, ha a telep energiaváltozása nem játszana szerepet. Pl., ha a feltöltött kondenzátor nem lenne valamilyen állandó feszültségű teleppel összekötve.