Feladat: 1335. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Böröcz I. ,  Császár Ákos ,  Csics Antal ,  Faragó K. ,  Fuchs L. ,  Györke Zsolt ,  Janits K. ,  Komlós Judit ,  Kovács Ervin ,  Mayer T. ,  Pál Sándor ,  Sárközy Éva ,  Steiner Gábor ,  Stúr L. ,  Szittyai Dezső 
Füzet: 1939/május, 208 - 209. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Egyenes, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1939/február: 1335. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen ABC egy, a feltételeknek megfelelő háromszög. Ha a B csúcsot 60-kal elforgatjuk A körül, akkor a C helyébe kerül. Eszerint az e egyenes minden pontját 60-kal kell elforgatnunk A körül és így megkapjuk a C csúcs mértani helyét. Ez annyit jelent azonban, hogy magát az e egyenest kell az A körül 60-kal elforgatnunk; az így elforgatott egyenes (f) a C csúcs mértani helye.

 
 

Legyen ugyanis AHe. Forgassuk el AH-t és AB-t 60-kal; AH kerül az AH', AB az AC helyzetbe. Már most AH'=AH, AC=AB és nyilván HAB=H'AC. Ebből következik: AH'C=AHB; tehát
AH'C=AHB=90,
azaz: a C csúcs azon f egyenesen fekszik, mely AH'-re a H' pontban merőleges. Miközben B leírja az e-t, C leírja az f egyenest.
A forgatás történhetik két irányban: az óramutatóéval megegyező és ezzel ellenkező irányban. Ilyen módon két egyenes lesz a C mértani helye, t. i. f és f' egyenes; ezek szimmetrikusak AH-re nézve.
 
Komlós Judit, (Szent Erzsébet leányg. VI. o. Pécs.)