Feladat: 1323. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Almási J. ,  Baka Sándor ,  Böröcz Imre ,  Császár Ákos ,  Csics Antal ,  Deutsch János ,  Faragó Kálmán ,  Fischmann Herta ,  Fuchs László ,  Gutmann István ,  Haraszthy András ,  Hódi Endre ,  Huhn László ,  Komlós Judit ,  Kornis Edit ,  Kovács Egon ,  Kovács Ervin ,  Králik I. ,  Kunszt Gy. ,  Liebmann M. ,  Mogyoróssy Kálmán ,  Pál Sándor ,  Pallós Károly ,  Répás Lajos ,  Rusznák Gy. ,  Spirer P. ,  Steiner Gábor ,  Stúr Lajos ,  Szabadházy B. ,  Szabó Á. ,  Szakáll Ottó ,  Szittyai Dezső ,  Tóth A. ,  Várszegi m. ,  Vizi László 
Füzet: 1939/március, 169. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középvonal, Trapézok, Diszkusszió, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1939/január: 1323. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen ABCD a keresett trapéz, úgy hogy ABCD (AB>CD), AC=BD és AD=BC. Az AC átló E felezőpontját kössük össze az AD oldal G felezőpontjával. Így GECDAB és GE=12CD. A GE egyenes felezi a BD átlót is, az F pontban, minthogy GEFAB és így GF=12AB.
Eszerint EF=GF-GE=12(AB-CD).

 
 

Húzzunk már most az ABCD trapéz C csúcsából az AD-vel párhuzamosat: CK#AD=BC. Az AB oldalon keletkező KB=AB-CD=2EF.
Ezután a szerkesztést így végezhetjük: megszerkesztjük a BKC egyenlőszárú háromszöget, melynek oldalai ismeretesek: KB=2EF és CK=BC. Ezen szerkesztés végezhető, ha KB=2EF<2BC, azaz EF<BC. A C csúcsból a megadott átlóval, AC-vel kört szerkesztünk; ez a BK egyenest az A (és A') pontban metszi. Nyilvánvaló feltétel : AC>CK ill. AC>BC. Most már könnyen megszerkeszthetjük a trapéz negyedik csúcsát D-t, mint az AKCD paralelogramma negyedik csúcsát.
Összefoglalva a szerkesztés lehetőségének feltételeit:
AC>BC>EF.

A C csúcsból AC sugárral szerkesztett körnek BK-val való második metszéspontja A', az előbbivel egybevágó trapézt szolgáltat.
 
Kovács Egon (Szent-László g. VI. o. Bp. X.)