Feladat: 1234. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bolgár Imre ,  Freud Géza ,  Horváth Sándor ,  Kalcsó Gyula ,  Lőke Endre ,  Mogyoróssy Kálmán ,  Steiner Iván ,  Szittyai Dezső ,  Vizi László 
Füzet: 1938/március, 202 - 203. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Oldalfelező merőleges, Szögfelező egyenes, Körülírt kör, Húrnégyszögek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/január: 1234. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az AC=b oldalra a C pontban, az AB=c oldalra a B pontban állított merőleges az A^* felezőjét a C1 ill. B1 pontban metszi. Ekkor AC1C=AB1B=90-α2. Hosszabbítsuk meg CC1-t, amíg BB1-t a D pontban metszi. Ekkor a B1C1D egyenlőszárú, mert a B1C1 alapon fekvő szögei egyenlők. Tehát a D-ből B1C1-re állított merőleges felezi B1C1-t az A0 pontban. Ki kell mutatnunk, hogy A0 az ABC köré írt körön fekszik.

 
 

A BDC=180-α, mert ABD=ACD=90; tehát ABDC húrnégyszög oly körben, melynek átmérője AD. Minthogy pedig AA0D=90, az A0 is az ABC köré írt körön fekszik úgy, hogy felezi a BDC^ ívet, tehát a BC oldalt merőlegesen felező egyenesen fekszik.
A CC1 és BB1 egyenesek az A csúcshoz tartozó külső szögfelezőt a C'1 ill. B'1 pontban metszik úgy, hogy a B'1C'1D is egyenlőszárú, mert a B'1C'1 alapon fekvő szögek mindegyike α2. Ha D-ből B'1C'1-re merőlegest állítunk, ennek A'0 talppontja felezi B'1C'1-t. Azonban DA'0AA0 (mert mind a kettő merőleges a külső szögfelezőre) és DA0AA'0, (mert mind a kettő merőleges a belső szögfelezőre). Eszerint az AA'0DA0 idom téglalap, melynek átlói az O pontban, az ABC köré írt kör középpontjában metszik egymást, tehát A'0 ‐ az ABC köré írt körön, ‐ ill. az OA0 egyenesen fekszik; ez pedig merőlegesen felezi BC-t.
 
 Szittyai Dezső (Wagner g. V. o. Rákospalota.)

* A^ az A csúcsnál levő szöget jelöli. (A szerk.)