Feladat: 1226. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ádám László ,  Freud Géza ,  Steiner Iván 
Füzet: 1938/február, 169 - 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szögfelező egyenes, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül, Körérintési szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/december: 1226. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat követelményének megfelelő körök legyenek, ábránk szerint, O és O'. Érintkezési pontjukat, C-t, kössük össze A-val és B-vel. Az OO' centrális a C ponton megy keresztül.

 
 

Határozzuk meg az ABC nagyságát:
ABC=180-(OCA+O'CB)...(1)

Vegyük figyelembe, hogy az OCA ill. O'CB egyenlőszárú háromszögekben:
2OCA=180-AOC.
ill.
2O'CB=180-BO'C
Így
OCA+O'CB=180-12(AOC+BO'C)...(2)

Már most az SAOO'B ötszögben a szögek összege 3180.
A szögek között A-nál és B-nél derékszögek vannak, úgy hogy
AOC+BO'C=2180-ASB...(3)

Tekintettel erre, (2)-ben
OCA+O'CB=180-12(2180-ASB)=12ASB
és így (1)-ből:
ACB=180-12ASB,
azaz az ACB állandó: C mértani helye oly γ kör íve, melynek pontjaiból az AB távolság ASB felének kiegészítő szöge alatt látható!
 
 

Jegyzet. A γ kör középpontja ω. Minthogy ACB=180-12ASB, ennek megfelelő középponti szög 360-ASB és így AωB=ASB. Ebből következik, hogy A, B, S, ω egy körön feküsznek, melyet az A, S, B pontok határoznak meg. Ha AB-re, felezőpontjában merőlegest állítunk, ezen merőleges az (A, S, B) kört az ω és ω' pontokban metszi. ω a kör azon ívén fekszik, amelyiken S, és Sω felezi az ASB mellékszögét (az ASB külső szögfelezője) Sω felezi az ASB-et. (Steiner Iván.)
Az 1204. gyakorlatban az ASB szárai egy e egyenesbe esnek. Az ott szereplő O és O' körök között csakis külső érintkezés lehetséges. Feladatunk ezeknek megfelelő körökre vonatkozik. Amíg az 1204. gyakorlatban O és O' befuthatják az e egyenesre állított Ax ill. By merőlegeseket és bármely helyzetük mellett csak külső érintkezés lehetséges, a szóbanforgó esetünkben a viszonyok másképpen is alakulhatnak.
 
 

Állítsunk az ASB AS szárára az A pontban, a BS szárára a B pontban merőlegest, Ax-et ill. By-t. Az AB távolság F felezőpontjában állítsunk AB-re merőlegest; ez a By-t O'h-ben, Ax-et az Oh-ban metszi. * O'h oly kör középpontja, mely SB-t a B pontban érinti és keresztülmegy A-n. Már most azon kör, mely SA-t A-ban érinti és az (O'h) kört is érinti, csak az A pontba zsugorodott kör lehet. (A C pont az A-ba esik!)
Hasonlóan Oh oly kör középpontja, mely SA-t az A-ban érinti és keresztülmegy a B ponton. Azon kör, mely SB-t B-ben érinti és az (Oh) kört is érinti, csak a B pontba zsugorodott kör lehet. (A C pont a B-be esik).
 
 

Eszerint az (O) kör O középpontja az Ax egyenesnek AOh darabját, az (O') kör O' középpontja a By egyenesnek BO'h darabját futhatja be.
Ha O ill. O' az AOh darabon, ill. BOh darabon kívül esik, akkor is lesznek a feltételnek megfelelő körök, csakhogy belső érintkezéssel. Ilyen körök C' érintkezési pontjai azon kör ívén feküsznek, melynek középpontja ω'. Ezen esetekben
AC'B=90+φ2ésAω'B=180-φ.

(Ádám László).
 

Az összetartozó O és O' körök szerkesztése a következőképpen történhetik: az Ax egyenesen tetszőlegesen (Oh-n belül) felvett O pontból megrajzoljuk az OA sugarú (O) kört. Az O ponton keresztül SB-re merőleges MN átmérőt húzunk; BM az (O) kört a C, BN pedig a C' pontban metszi. C az O és O', C' az O és O'1 körök hasonlósági pontja. OC a By-t az O', OC' a By-t az O'1 pontban metszi. O'B sugarú kör SB-t a B, az (O) kört a C pontban érinti. Az O'1B sugarú kör az SB-t a B-ben, az (O) kört a C'-ben érinti. *
Az AC'BAC'N. Utóbbi az (O) körben oly kerületi szög, mely az NMA^ ívhez tartozik. Azonban NMA^=180+φ; ugyanis NM^=180 és MA^ ív az AOM középponti szögnek felel meg. De AOM=ASB, mert száraik megfelelően merőlegesek egymásra.
Az ASB-et felező egyenes az Ax-et, ill. By-t oly kör középpontjában metszi, mely az ASB szög szárait érinti. Az első esetben az (O) körhöz tartozó egyik (O') kör az SB egyenes, a második esetben az (O') körhöz tartozó egyik (O) kör az SA egyenes. (Belső érintkezés!)
*A h index határhelyzetet jelent.

*Ha az O'1 körből indulunk ki, azaz keresünk olyan O kört, mely SA-t az A-ban érinti és (O'1)-t is érinti, ilyen kettő lesz: az egyik az O, a másik azonban az ASB szárain kívül fekszik, és középpontja az ω' körnek az ASB szárain kívül eső részén.