Feladat: 1223. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ádám L. ,  Adler S. ,  Baka Sándor ,  Bizám György ,  Dékán E. ,  Erdélyi G. ,  Freisinger T. ,  Freud Géza ,  Füsz J. ,  Hoffmann Tibor ,  Holló György ,  Horváth M. ,  Kalcsó Gyula ,  Klacskó Géza ,  Koren Pál ,  Kovács I. ,  Laub György ,  Lehrfeld L. ,  Matolcsy Kálmán ,  Steiner Iván ,  Szittyai Dezső ,  Török E. ,  Vizi László ,  Vogth Gy. 
Füzet: 1938/február, 167 - 168. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Beírt kör, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Háromszögek szerkesztése, Középponti és kerületi szögek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/december: 1223. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. Tegyük fel, hogy feladatunkat megoldottuk: ABC a keresett háromszög, I a beírt kör középpontja és ezen kör BC-t a D pontban érinti; IDBC.

 
 

BI felezi a β, CI felezi a γ szöget, úgy hogy
BIC=180-(β2+γ2)=90+α2.

Eszerint az I pont egy k körön fekszik, amelyben a BC húrhoz 90+α2 kerületi szög tartozik, még pedig ezen k kör kisebbik ívén. Másrészt I azon e egyenesnek pontja, mely BC-re a megadott D pontban merőleges.
A szerkesztés menete tehát ez: megszerkesztjük az adott BC távolsághoz az előbb definiált k kört és az e egyenest; a k kör kisebbik ívének és e-nek metszéspontja lesz I. Most már megszerkeszthetjük az ID sugarú kört, mely BC-t a D-ben érinti; ezen körhöz B-ből és C-ből még egy-egy érintőt húzunk; ezek metszéspontja lesz A, a háromszög harmadik csúcsa.
 
Klacskó Géza (Br. Kemény Zsigmond g. V. o. Bp. VI.).
 

II. Megoldás. Adva lévén a BC oldal és a vele szembenfekvő α szög, megszerkeszthetjük a keresett háromszög köré írható γ kört, t. i. azon kört, amelyben a BC húrhoz tartozó kerületi szög α (ill. 180-α). Ha I az ABC-be írható kör középpontja, akkor az α szöget felező AI egyenes a γ kört oly K pontban metszi, amely a BC húr másik oldalán fekvő ívet felezi. Kimutatjuk már most, hogy a BIK egyenlőszárú.
 
 

Ugyanis a BIK az ABI külső szögeként=α2+β2.
Az
IBK=IBC+CBK=β2+CAK=β2+α2.



Ezért KI=BI.
A szerkesztés e szerint a következő: megszerkesztjük az ABC köré írható γ kört; ennek azon ívét, amelynek pontjaiból BC húr 180-α alatt látható, megfelezzük. A felező K pontból KB sugárral kört szerkesztünk.
A szerkesztés mindig lehetséges, hacsak α<180 és a D pont B és C, mely a BC-re D-ben állított merőlegest, a BC ellenkező oldalán az I pontban metszi között fekszik.
 
 Hoffmann Tibor (áll. Szent István g. VI. o. Bp. XIV.)