Feladat: 1215. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Ádám L. ,  Adler S. ,  Baka Sándor ,  Berényi E. ,  Bleyer L. ,  Bucher J. ,  Csallóközi Z. ,  Czeizler Gy. ,  Erőd Márta ,  Faragó Kálmán ,  Freisinger T. ,  Freud Géza ,  Galitzer I. ,  Gutmann István ,  Hajdu Á. ,  Haraszthy András ,  Hódi Endre ,  Hoffmann Tibor ,  Holló György ,  Horváth S. ,  Koren Pál ,  Kovács Ervin ,  Lehrfeld L. ,  Lipsitz Imre ,  Lőke Endre ,  Mandl Tibor ,  Matolcsy Kálmán ,  Mogyoróssy K. ,  Sámuel E. ,  Steiner Gábor ,  Székely Mária ,  Szittyai Dezső ,  Szlovák István ,  Török E. ,  Vajda Gábor ,  Vargyai S. ,  Vizi László ,  Vogt Gy. ,  Wolfram E. 
Füzet: 1938/január, 143 - 145. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Trapézok, Húrnégyszögek, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/november: 1215. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. Tegyük fel, hogy ABCD a keresett trapéz és AB<CD. Húzzunk a B csúcsból az AC átlóval párhuzamosat és ez DC meghosszabbítását messe E-ben. Ekkor BE=AC=d.

 
 

Az így keletkező DBE egyenlőszárú háromszög megszerkeszthető; ugyanis ismeretesek egyenlő oldalai: BD=BE=d és az általuk bezárt szög az átlók egyik szögével egyenlő (párhuzamos egyenesek metszésével keletkező megfelelő szögek).
DBE megszerkesztése után a B középpontból BC=c sugárral kört szerkesztünk; ezen kör DE-t a trapéz C csúcsában metszi. C pontból BE-vel, B-ből DE-vel párhuzamost húzva, ezek az A csúcsban metszik egymást.
Hogy a szerkesztés lehetséges legyen, szükséges és elegendő, hogy 1) a B pontból c sugárral szerkesztett kör messe a DE egyenest, vagyis c legalábbis akkora legyen, mint a DBE ill. a trapéz BH magassága: 2) a C pont D és E között legyen, azaz a c<d. Egybefoglalva a két feltételt: BH<c<d.
Ha BIC=60, azaz DBE=120, akkor HBE=60 és így BH=12BE=12d. A szerkesztés lehetőségének feltétele:
d2c<d.

Ha c=d2, akkor a (B,c) kör érinti DE-t; a trapézból derékszögű négyszög lesz.
A (B,c) kör a DE-t még egy C' pontban metszi; ezen C' pontból kiindulva az előbbihez hasonló szerkesztéssel ugyanolyan trapézt kapunk, mint amilyen ABCD, csakhogy akkor AB lesz a párhuzamos oldalak nagyobbika.
 

II. Megoldás. Legyen ABCD a keresett trapéz és AB<CD. A szimmetrikus trapézban az átlók I metszéspontja a trapéz szimmetriatengelyén fekszik, azaz DIC egyenlőszárú: DI=IC. Ha már most a DIC (vagy mellékszöge) ismeretes, akkor az IDCBDC is adva van és így a BCD-ben két oldal és a kisebbikkel szembenfekvő szög ismeretes.1 A szerkesztés az ismert módon végezhető; két háromszöget kapunk, BCD-t és BC'D-t, amelyek közül ‐ ha AB<CD ‐ a BCD-et használjuk fel a trapéz szerkesztésére. (L. az I. megoldást!)
A szerkesztés lehetőségének feltételei ugyanazok, mint I. alatt.
Ha BIC=60, akkor BDC=30 és BH=12BD=12d.
 
Koren Pál (áll. Fazekas Mihály g. VI. o. Debrecen)

 

III. Megoldás. Kiindulhatunk abból is, hogy a szimmetrikus trapéz húrnégyszög, tehát igyekezzünk a köréje írt kört megszerkeszteni. Ha az előbbi jelöléseket megtartva, AID=α van adva, akkor, mivel ABI és CDI egyenlőszárú háromszögek, melyekre nézve α külső szög,
ABDABI=α2
és
ACDICD=α2.
Ebből következik, hogy B és C oly körön feküsznek, melyben az AD húrhoz α2 kerületi szög tartozik: így tehát ezen kör megszerkeszthető. Ezen körben A-ból AC=d, D-ből DB=d hosszúságú húrokat szerkesztünk: így megkapjuk BC-t is.
 
 

A szerkesztés lehetőségének feltétele, hogy d legfeljebb akkora legyen, mint a kör átmérője és d>c, hogy a trapéz konvex legyen.
Ha α=60, akkor c a körbe írt szabályos hatszög oldalával egyenlő; a kör átmérője 2c és a szerkesztés lehetőségének feltétele
c<d<2c,
ugyanaz, mint I. alatt.
 
Steiner Gábor (Toldy Ferenc g. IV. o. Bp.)

1Ha konvex trapézról van szó, akkor c<d!