Feladat: 1214. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Baka Sándor ,  Bleyer L. ,  Bodnár J. ,  Czeizler Gy. ,  Freud Géza ,  Hoffmann Tibor ,  Holló György ,  Holnapy K. ,  Koren Pál ,  Kornis Edit ,  Kovács I. ,  Laub György ,  Lipsitz Imre ,  Mandl Tibor ,  Ritscher L. ,  Szittyai Dezső ,  Vajda Gábor ,  Vendler Z. ,  Vizi László 
Füzet: 1938/január, 142 - 143. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Középponti és kerületi szögek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/november: 1214. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. Az AB távolságra, I felezőpontban állítsunk merőlegest; ez az AB-vel párhuzamos e egyenest a C pontban metszi. Ki fogjuk mutatni, hogy a kérdéses szögek között ACB a legnagyobb.

 
 

Legyen ugyanis P az e egyenes tetszőleges pontja, mely nem esik C-be. Az APB köré írt kört az e egyenes még egy P' pontban metszi úgy, hogy P' és P szimmetrikus pontok a C-re nézve. (A kör középpontja az IC egyenesen fekszik)
Az APB a körben kerületi szög, melynek mértéke a hozzátartozó AMB^ ív fele. ACB^ az ún. belső excentrikus szög, 12AMB^-nél nagyobb 12A'N'B'^, azaz ACB>APB.
Ha P a C-be esik, akkor e az ACB köré írt körnek érintője!
 

II. Megoldás.
 
 

Szerkesszük meg azon k kört, mely az A, B pontokon keresztülmegy és az e egyenest a C pontban érinti. Az e egyenes tetszőleges P pontját kössük össze A-val és B-vel. A P az előbbi körön kívül fekszik. Az AP (vagy BP) a k kört a D pontban metszi. Ekkor ADB=ACB=γ, mert ugyanazon íven fekvő kerületi szögek. Másrészt ADB a PBD-nek külső szöge és ezért ADB>DPB és így ACB>APB.
Vajda Gábor (izr. g. VI. o. Debrecen)

 

Jegyzet. Számos megoldás nem volt elfogadható, mivel állitásuk bizonyítás híjján volt.
Azonban nem fogadhatunk el olyan megoldást sem, amely azt állítja ‐ ismét bizonyítás nélkül ‐ hogy egyenlő alapú és magasságú háromszögekben az alappal szemben fekvő szög legnagyobb az egyenlőszárú háromszögben.