Feladat: 1175. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bagdy Dániel ,  Bulkay Lajos ,  Dudás Imre ,  Fekete András ,  Freud Géza ,  Grosz László ,  Halász Iván ,  Holnapy K. ,  Klein József ,  Matolcsy Kálmán ,  Rotter Éva ,  Sándor Gyula ,  Steiner Iván ,  Száva I. ,  Szittyai Dezső ,  Vecsés J. 
Füzet: 1937/szeptember, 9 - 10. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Beírt kör, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Síkgeometriai számítások trigonometriával, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/április: 1175. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A keresett háromszög legyen az ABCΔ és b>c, azaz γ<90 és b-c<a.
Az AC=b oldalon felmérjük az AD=AB=c távolságot és B-t összekötjük D-vel. Az így keletkező ACDΔ-ben CD=b-c, BC=a és az általuk bezárt szög γ ismeretes. Eszerint a BCDΔ megszerkeszthető és ezután az ABD egyenlőszárú háromszög is.

 
 

Az adott γ szög egyik szárára felmérjük a CB=a távolságot, a másik szárára, CX-re a CD=b-c=d távolságot. A BD távolságra a felezőpontjában merőleges e egyenest állítunk; ahol e a CX-et metszi, ott lesz a háromszög harmadik csúcsa A.
Az A csúcsnak CX egyenesen CD meghoszszabbí́tására D-n túl kell esnie. Ha CD=b-c=d=CH, ahol H a B-ből CX-re bocsátott merőleges talppontja, akkor eCX és A a végtelenbe kerül.
Eszerint a feladatnak nincs megoldása, ha
b-c=dCH=acosγ.

Halász Iván (Berzsenyi Daniel g. VI. o. Bp. V.)

Szittyai Dezső (Wagner Manó gimn. IV. o. Rákospalota)

 

Kiegészítés. Legyen a CX egyenesen CB'=CB=a. Ha CH<d<CB', akkor az e egyenes a CX-t a C-n túl fogja metszeni, A'-ben. Az így keletkező A'BCΔ-ben a C csúcsnál γ helyett 180-γ fekszik és A'B-A'C=CD'=d.
d=CB'=a esetben az e egyenes a C csúcson megy keresztül, azaz A' és C összeesnek, háromszög nincs.
 
 

II. Megoldás. Az ABCΔ-ben legyen b>c és így γ<90. Szerkesszük meg a beirt körét, mely a BC=a oldalt a K pontban érinti. Tudvalevőleg CK=a+b-c2.
Ezen alapon az ABCΔ szerkesztése így végezhető: a megadott BC=a oldalra felmérjük a CK=a+b-c2 távolságot és a C-nél a BCX=γ szöget. A γ szög felezőjét a BC-re K pontban állított merőleges az O pontban metszi; O a beirt kör középpontja. Az OK sugárral szerkesztett kör CX-et érinti. Ha B-ből e körhöz meghúzzuk a másik érintőt, ez CX-t az A csúcsban metszi.
 
Dudás Imre (Fazekas Mihály g. VI. o. Debrecen.)

 

Kiegészítés. A háromszög szerkeszthetőségének első feltétele, hogy b-c<a legyen. Ha b-c<a, akkor a K pont B és C közé esik. A másik feltétel, hogy a B pontból az O körhöz húzott második érintő a CX-et messe. Ezen érintő határhelyzete ‐ BY ‐ tehát a CX-hez való párhuzamos helyzet, mely akkor áll elő, ha BOCO'. (Ekkor ugyanis CBO'=90-γ2 és CBY=180-γ.)
Már most ezen határhelyzetben: BO'=BCsinγ2=asinγ2,
O'K'=BO'cosγ2=asinγ2cosγ2
és

CK'=a+b-c2=O'K'cotgγ2=acos2γ2b-c=2acos2γ2-a=a(2cos2γ2-1)=acosγ.



Eszerint kell, hogy b-c<acosγ legyen (és így egyszersmind b-c<a).