Feladat: 1499. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bizám György ,  Bolgár I. ,  Csáki Frigyes ,  Csuri V. ,  Egger Géza ,  Freud Géza ,  Hoffmann Tibor ,  Josepovits Gyula ,  Káli L. ,  Klein József ,  Lax Péter ,  Máté I. ,  Sándor Gyula ,  Volena-Koczor Imre 
Füzet: 1939/május, 220 - 221. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Feuerbach-kör, Magasságpont, Körülírt kör középpontja, Diszkusszió, Síkgeometriai szerkesztések, Ellipszis, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1939/február: 1499. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ismeretes, hogy a H magassági pontnak az oldalakra vonatkozó tükörképei a körülírt körön feküsznek. Legyen H tükörképe BC oldalra vonatkozólag H1. Kössük össze O-t H1-val; OH1 a BC oldalt P1-ben metszi. P1 az ellipszis pontja, mert ‐ a szimmetria miatt ‐

P1H1=P1H,tehátOP1+P1H=OP1+P1H1=R,
azaz a P1 pontnak az O és H gyújtópontokból való távolságainak összege az ellipszis nagytengelyével (R) egyenlő. Azonban BC felezi a HP1H1-et és így BC az ellipszist a P1 pontban érinti.
 
 

Ha tehát az O pontot összekötjük a H pontnak az ABC oldalaira való tükörképeivel, az összekötő egyenesek a háromszög oldalait a szóbanforgó ellipszis érintési pontjaiban metszik.
Az OH távolság F felezőpontja az ABC Feuerbach-körének középpontja, a szóbanforgó ellipszis középpontja. A Feuerbach-kör átmérője az ABC köré írt kör sugarával egyenlő; eszerint az ABC Feuerbach-köre az ellipszis főköre.
A Feuerbach-kör keresztülmegy a BC oldal M1 felezőpontján és az AH magasság A1 talppontján. Mint az ellipszis főköre, keresztülmegy a gyújtópontoknak (O és H) az érintőn való vetületein (M1 és A1).
 
Egger Géza (Fáy András g. VII. o. Bp. IX.)
 

Jegyzet. I. Az ellipszis tulajdonságai közé tartozik, hogy a gyújtópontoknak valamely érintőtől való távolságainak szorzata állandó, a fél kis tengely négyzetével egyenlő.
Az adott esetben a félnagytengely R2, a lineáris excentricitás fele OH2.
Ki kell mutatnunk tehát, hogy
OM1¯HA¯1=R2OH¯24.

Ismeretes, hogy OM1=AH2; továbbá HA1=HH12.
Eszerint OM1HA1=AHHH14.
Azonban AH¯HH1¯ a H pont hatványának abszolut értéke a háromszög köré írt körre nézve és így
AH¯HH1¯=R2-OH¯2,azazOM¯1HA¯1=R2-OM¯24.(Q.e.d.)

II. Az ABC köré írt kör a szóbanforgó ellipszis egyik vezérköre. V. ö. az 1478. feladat II. megoldását, évfolyamunk 6. számában.
III. Fel kellett tételeznünk, hogy a háromszög hegyesszögű; ha egyenlő oldalú, akkor az ellipszisből kör lesz. (O és H összeesik.)
Ha a háromszög derékszögű, pl. a C csúcsnál, akkor HC és OH=OC=R. Az ellipszis gyújtópontjai a nagy tengely végpontjaiba esnek, tehát az ellipszis egy egyenes vonaldarabbá zsugorodik össze (OC).
Ha a háromszög tompaszögű, akkor H a körülírt körön kívül fekszik, azaz OH>R. Ekkor a háromszög oldalai nem ellipszist érintenek, hanem hiperbolát, amelynek P pontjaira nézve |OP-HP|=R.
IV. Ha a háromszögbe írt ellipszis egyik gyújtópontja a háromszög H magassági pontja, akkor ebből már következik, hogy a másik gyújtópont a körülírt kör O középpontja és így az ellipszis nagy tengelye R, a körülírt kör sugara. Ugyanis a H pontnak az oldalakon, mint az ellipszis érintőin való vetületei meghatározzák a háromszög Feuerbach-körét, mint az ellipszis főkörét. Ennek átmérője a körülírt kör R sugarával egyenlő.
A háromszög Feuerbach-köre keresztülmegy az oldalak felezőpontjain: ezek tehát az ellipszis másik gyújtópontjának vetületei az érintőkön. Eszerint a másik gyújtópont a háromszög köré írt kör O középpontja.