Feladat: 1487. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bán Tamás ,  Bizám György ,  Boromissza J. ,  Csuri Vilmos ,  Deák András ,  Freud Géza ,  Hoffmann Tibor ,  Horváth M. ,  Jakab Károly ,  Josepovits Gyula ,  Kézdi Ferenc ,  Klein József ,  Lang I. ,  Lengyel S. ,  Lestál Lajos ,  Lőke Endre ,  Margulit György ,  Nádler Miklós ,  Relle Ferenc ,  Sándor Gyula ,  Taksony György ,  v. Rigó M. 
Füzet: 1939/március, 178 - 179. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometrikus egyenlőtlenségek, Függvény határértéke, Síkgeometriai számítások trigonometriával, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1939/január: 1487. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. Ábrázoljuk az y=sinx függvényt 0 és π2 között; a függvény-görbe keresztülmegy a (0,0), (π2,1) pontokon és a szóban forgó ív alulról konkáv. A két határpontot összekötő húr a görbe íve alatt fekszik (az ív és az X tengely között), e két határpontot összekötő egyenes egyenlete y=2πx.
Ha tehát a megadott intervallumban valamely x értékhez tartozó pontot keresünk a sinusgörbén, ill. a szóbanforgó húrján, akkor az előbbi ordinátája (t. i. sinx) nagyobb, mint az utóbbié (t. i. 2πx); a határpontokban ezen ordináták egyenlők és így, ha

0xπ2,akkorsinx2πx.

 
Bán Tamás (érseki g. VII. o. Bp. II.)

 

II. Megoldás. Vizsgáljuk az y=sinxx függvény változását a [0,π2] közben. Ezen köz határain:
y1=limx0sinxx=1ésy2=sinπ2π2=1π2=2π.

Kimutatjuk. hogy a [0,π2] közben y=sinxx állandóan fogy. Ugyanis
y'=xcosx-sinxx2=cosx(x-tgx)x2.

A [0,π2] közben cosx>0, míg x-tgx<0, tehát y'<0. Eszerint az y=sinxx függvény értéke a szóbanforgó közben 1-től fogy 2π-ig és így valóban
sinxx2πazazsinx2πx.(Q.e.d.)

Josepovits Gyula (Könyves Kálmán g. VII o. Ujpest.)

 

Jegyzet. Hasonlóan vizsgálhatjuk az y=sinx-2πx függvény változását is. Erről kiderül, hogy a [0,π2] köz határain 0, a közben mindenütt pozitív.
 
(Taksony Gy.)

 

III. Megoldás. Az egység sugarú körben 2x ívhez tartozó húr hossza 2sinx; feltesszük, hogy 02xπ. Ezen húr felével, a húr középpontjából szerkesztett félkör hossza πsinx.
 
 

Két ponton (A és B) átmenő körök ívei legyenek i1, i2. Ha i1 középpontja a két pont távolságát merőlegesen felező egyenesen messzebb van a C felezőponttól, mint i2-é, akkor i1 az AB és i2 között fekszik. Az adott esetben tehát az egységsugarú kör 2x íve az 12AB sugarú πsinx íven belül fekszik.
Ha azonban két pontot két állandóan konvex törtvonal köt össze, akkor ezek közül a belső rövidebb. Ugyanez áll két állandóan konvex görbe vonalra is. Ebből következik, hogy
πsinx>2xill.sinx>2πx.

Ha x=0, vagy x=π2 , akkor a két görbe ív összeesik ; ezen határesetekben tehát sinx=2πx.
 
Relle Ferenc (Révai Miklós g. VII. o. Győr.)