Feladat: 1478. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bizám György ,  Bodnár J. ,  Csáki Frigyes ,  Freud Géza ,  Grosz L. ,  Hoffmann Tibor ,  Klein József ,  Kovács Illés ,  Margulit György ,  Máté I. ,  Petrovics J. ,  Volena-Koczor Imre 
Füzet: 1939/február, 152 - 153. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merőleges affinitás, Diszkusszió, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat, Síkgeometriai számítások trigonometriával, Hatványvonal, hatványpont
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/december: 1478. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ellipszist, melynek főtengelyei 2a, 2b (és a>b), mint az a sugarú kör affin transzformációját fogjuk fel. A transzformáció tengelye az ellipszis nagy tengelye, AA', karakterisztikája ab. (OA=a, OB=b; a B pont a főkör B1 pontjának transzformációja).

 
 

Messe a d egyenes AA'-t az S pontban. B ponton át AA'-vel párhuzamosan vont egyenes d-t a P-ben metszi. A B1 ponton át AA'-vel párhuzamost húzunk; a P ponton át pedig erre merőleges vetítő sugarat. Ez meghatározza rajta a P1 pontot. Már most S és P1 pontok meghatározzák azon d1 egyenest, melynek affin-transzformációja d. A d1 egyenes az OA sugarú főkört az M1 és N1 pontokban metszi. Ezekből AA'-re merőleges vetítő sugarakat állítunk; a vetítősugarak a d egyenest a keresett M és N pontokban metszik. Ezek lesznek az ellipszis és a d egyenes metszőpontjai.
Legyen O vetülete d1-n Q. A szerkesztés lehetséges, ha OQa. Az SOQ derékszögű háromszögben: OQ=OSsinα1 ha α1 a d hajlásszöge az A'A tengelyhez. Jelölje a α a d hajlásszögét az A'A tengelyhez. A definíció szerint
tg  α1=tg  αabéssinα1=tg  α11+tg2α1.
Már most
OStg  α1a1+tg2α1.OStg  αaba1+tg2αa2b2és innen  OS¯2b2  cotg2α+a2.



Eszerint adott α hajlásszögű d egyenesre nézve a metszéspont létezésének feltétele:
-a2+b2cotg2αOSa2+b2cotg2α.

Kovács Illés (Fazekas Mihály g. VII. o. Debrecen.).

 

II. Megoldás. A főtengelyek segítségével meghatározhatjuk az ellipszis gyújtópontjainak, F1 és F2 helyét is. Vegyük tekintetbe továbbá az ellipszis egyik K vezérkörét, melynek középpontja F1 sugara 2a.
Az ellipszis mértani helye azon k körök középpontjainak, amelyek az F2-n keresztülmennek és K-t (belülről) érintik.
Feladatunk most már az, hogy oly k kört határozzunk meg, melynek középpontja az e egyenesen fekszik. Ilyen k kör keresztül megy az F2-nek e-re vonatkozó szimmetrikus pontján, F'2 is. Így olyan k kört kell szerkesztenünk, mely két adott ponton megy keresztül, (F2 és F'2) és a K kört érinti.
 
 

A K és a keresett k kör hatványvonala a két kör közös t érintője. A t az F2F'2 egyenest oly E pontban metszi, melynek hatványa az F2, F'2 pontokon átmenő bármely körre ugyanakkora, t.i. EF2¯EF'2¯. Szerkesszünk tehát egy tetszőleges γ kört az F1F'2 pontokon keresztül, mely a K kört metszi: γ és K hatványvonala közös húrjukat tartó egyenes lesz és ez is az E ponton megy keresztül. Ilyen módon megkaptuk az F2F'2 egyenes E pontját: innen a K körhöz érintőket húzunk (t1 és t2).
Az érintési pontokat összekötjük F1 ponttal: az összekötő egyenesek az e-t a keresett k1 és k2 körök középpontjaiban metszik. Ezek, t.i. M1 és M2 lesznek az ellipszis és az e egyenes metszéspontjai.
Bizám György (Bolyai g. VIII. o. Bp. V.).

Hoffmann Tibor (Szent-István g. VII. o. Bp. XIV.).

 

Jegyzet. A szerkesztés végezhető, ha F'2 nem esik a K körön kívül. Ha F'2 a K körre esik, akkor az F2-ből e-re állított merőleges talppontja az ellipszis O középpontjától a-távolságban lesz, azaz ezen talppont a főkörön fekszik: ekkor e az ellipszis érintője. Ezen esetben E és F'2 összeesik; F1F'2 az e-t azon pontban metszi, amelyben e az ellipszist érinti.