Feladat: 1468. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bizám György ,  Bolgár Imre ,  Csáki Frigyes ,  Faragó Kálmán ,  Freud Géza ,  Grosz L. ,  Hoffmann Tibor ,  Klein József ,  Laub György ,  Lőke Endre ,  Máté I. ,  Mendelsohn Gy. ,  Rajó Sándor ,  Sándor Gyula ,  Steiner Iván ,  Taksony György ,  Volena-Koczor Imre 
Füzet: 1939/január, 125 - 126. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Diszkusszió, Feladat, Háromszögek szerkesztése, Háromszög nevezetes vonalai, Középponti és kerületi szögek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/november: 1468. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyük fel, hogy az ABC az adatoknak megfelel úgy, hogy az A csúcsból kiinduló magasság talppontja a BC oldalon H, a szögfelezőé D, az oldalfelezőé M. Feltehetjük továbbá, hogy AB<AC és ezen esetben a pontok sorrendje: B, H, D, M, C. Szerkesszük meg továbbá az ABC köré írt kört; ennek az M ponton átmenő átmérője ‐ ábránk szerint ‐ EF és így EFBC. Az E pont felezi a BAC^ kerületi szöghöz tartozó a BEC^ ívet és ezért az AD szögfelező keresztülmegy az E ponton. Ismeretes a HM és a DM távolság.

 
 

Ezek alapján a szerkesztés így végezhető: az adott R sugarú körben megrajzoljuk az egyik átmérőt, EF-et. Ezzel két párhuzamost húzunk e1 és e2-t. Az e1-t HM, az e2-t DM távolságban (az EF ugyanazon oldalán). Az előbbi a kört az A, A' pontokban metszi. Az A pontot ‐ mint a keresett háromszög egyik csúcsát összekötjük E-vel; AE az e2-t a D pontban metszi. A D ponton át EF-re merőlegesen állított húr lesz a háromszög BC oldala.
Ha A'-t összekötjük az F ponttal, A'F az e2-t D' pontban metszi. Ezzel oly háromszöget kapunk, mely ABC-vel szimmetrikus (és egybevágó); a szimmetria tengelye az EF-re merőleges átmérő.
A szerkesztés elvégezhető, ha
DM<HM<R.

 Rajó Sándor (Ref. g. VIII. o. Debrecen.)
 

Jegyzet. 1. Ha a H, D, M pontok közül kettő összeesik, akkor a harmadik is abba a pontba esik; az ABC ekkor egyenlőszárú. A feladat ekkor határozatlanná válik.
 
 

2. Ha megengedjük, hogy a BC oldalon a pontok sorrendje: H, B, D, M, C legyen (AB<AC), akkor a B csúcsnál tompaszög keletkezik. Ilyen háromszöget kapunk, ha az A csúcsot, a kör és e1 metszőpontját összekötjük az F ponttal; AF az e2-t D1 pontban metszi. A D1 ponton átmenő és EF-re merőleges húr, B1C1 oly AB1C1 oldala lesz, melyben B1-nél tompaszög fekszik. AD1 felezi a B1AC1-et; EF felezi a B1C1 oldalt és B1C1 az e1-t H1 pontban metszi. Ezen H1 az A csúcsból vont magasság talppontja. Eszerint a B1AC1 és ennek szimmetrikusa, A'B'1C'1 megfelel a követelményeknek.
 

 Szittyai Dezső (Wágner g. VI. o. Rákospalota)