Feladat: 1463. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bizám György ,  Fonó Péter ,  Freud Géza ,  Hajnal Miklós ,  Hoffmann Tibor ,  Klein József ,  Lőke Endre ,  Matolcsy Kálmán ,  Petrovics J. ,  Sándor Gyula ,  Taksony György ,  Volena-Koczor Imre 
Füzet: 1939/január, 111 - 112. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszög nevezetes vonalai, Hatványvonal, hatványpont, Feladat, Gömbi geometria, Thalesz tétel és megfordítása
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/november: 1463. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ABC A csúcsából kiinduló AAi transzverzális derékszög alatt látszik a transzverzális, mint átmérő fölé írt gömbfelület minden pontjából (és csakis ezekből). Ezen gömb keresztülmegy az A ponton és az A pontból húzott magasság A' talppontján, mert AA'Ai=90. A gömb középpontja az AA' magasságot merőlegesen felező egyenesen fekszik. Ebből következik, hogy valamennyi ilyen gömb átmegy az AA', mint átmérő fölött, a háromszög síkjára merőleges Σ1 síkban rajzolt körön.

 
 

Ha ezen kör egy pontja P, az AAi-hez tartozó gömb középpontja Oi, és AA' magasság felező pontja ‐ a szóbanforgó kör középpontja ‐ F, akkor OiFPOiFA(OiFA'). T. i. OiF=OiF, FP-FA(=FA') és OFΣ1, azaz OiFP=OiFA(=OiFA')=90.
Ebből következik, hogy OiP=OiA(-OiA') tehát a Σ1 síkban fekvő kör minden pontja az Oi középpont körül OiA(=12AAi) sugárral leírt gömb felületen fekszik.
Eszerint az AA' magasság, mint átmérő fölött a Σ1 síkban leírt ka kör bármely pontjából bármely AAi transzverzális derékszög alatt látszik.
Hasonlóan a BBj transzverzálisok a BB' magasság, mint átmérő fölött, az ABC síkjára merőleges Σ2 síkban leírt kb kör, a CCl transzverzálisok a CC' magasság, mint átmérő fölött, az ABC síkjára merőleges Σ3 síkban leírt kc kör pontjaiból látszanak derékszög alatt.
Ha az ABC hegyesszögű, akkor a háromszög H magassági pontja a háromszögön belül fekszik. Kimutatjuk, hogy ebben az esetben a ka, kb, kc körök az ABC sík fölött (vagy alatt) egy S pontban metszik egymást.
 
 

A H pontban az ABC síkjára emelt HZ merőleges a Σ1, Σ2, Σ3 síkok közös egyenese. HZ egyenes a ka, kb, kc kört messe rendre a Pa, Pb, Pc pontban.
Minthogy APaA', BPbB', CPcC' háromszögek a Pa, Pb, Pc csúcsoknál derékszögűek és ezekben HPa, HPb, HPc az átfogóhoz tartozó magasságok,
HP¯a2=AH¯HA'¯,HP¯b2=BH¯HB'¯,HP¯c2=CH¯HC'¯

 
 

Azonban az ABC síkjában az AB, BC, CA oldalak, mint átmérők fölött írt körök párjainak hatványvonalai a magasságok és így a magassági pont hatványa mindegyik körére nézve ugyanakkora, azaz
AHHA'=BH¯HB'¯=CH¯HC'¯
és így
HPa=HPb=HPc,ill.PaPbPcS.

Ebből az S pontból az ABC bármely transzverzálisa derékszög alatt látszik.
Ha a háromszög derékszögű, pl. A-nál, akkor a ka, kb, kc körök az A pontban érintik egymást. Az A csúcsból a BBj és CCl transzverzálisok derékszög alatt látszanak, míg az AAi transzverzálisok 00-ú szög alatt.
Ha ABC tompaszögű, pl. A-nál, akkor a ka kör az ABC-et belül hasítja, a kb és kc körök a háromszögön kívül hasítják a háromszög síkját, tehát közös pontjuk nem lehet.
 
 Volena-Koczor Imre (Révai Miklós g. VII. o. Győr).