Feladat: 1457. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bizám György ,  Csáki Frigyes ,  Csuri Vilmos ,  Freud Géza ,  Hajnal Miklós ,  Hoffmann Tibor ,  Klein J. ,  Máté I. ,  Petrovics J. ,  Sándor Gyula ,  Szabó Béla ,  Taksony György ,  Volena-Koczor Imre 
Füzet: 1938/december, 96 - 97. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körre vonatkozó hatványa, Síkgeometriai szerkesztések, Parabola, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/október: 1457. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A parabola gyújtópontja legyen F, vezérvonala a d egyenesen. Az e egyenesen oly pontot kell keresnünk, mely F-től és d-től egyenlő távolságban van. Legyen egy ilyen pont M, ennek vetülete d-n az N pont. Kell, hogy MN=MF legyen, azaz M oly kör középpontja, mely d-t érinti (N-ben) és keresztülmegy az F ponton. Azonban ezen kör keresztül megy azon F' ponton is, mely F szimmetrikusa az e-re nézve. Eszerint feladatunkat oly kör szerkesztésére vezettük vissza, mely két ponton megy keresztül (F és F') és adott egyenest (d) érint.

 
 

Ilyen kör szerkesztése a következő módon történik: messe az FF' egyenes a d-t L-ben. Ekkor az L pont hatványa a keresett körre nézve:
LN¯2=LF¯LF'¯.

Meghatározzuk tehát az LF és LF' távolságok mértani középarányosát, és ezt L-ből felmérjük a d-re mindkét irányban: LN és LN'. Az N és N' pontokban d-re állított merőlegesek az e-t a keresett M és M' pontokban metszik.
Hogy ezen szerkesztés el legyen végezhető, szükséges és elegendő, hogy F és F' a d ugyanazon oldalán feküdjenek.
Ha F' a d-re esik, akkor e a parabolát érinti. Ebben az esetben az L és N pont F'-be esik: az F' pontban d-re emelt merőleges e-t az érintési pontban metszi. (A két metszéspont, M és M', összeesik.)
 
 

Ha pedig ed és e a d-t K-ban metszi, akkor M azon kör középpontja, mely az F, F' és K pontokon megy keresztül. Ebben az esetben e párhuzamos a parabola tengelyével, a második metszéspont az e végtelenben fekvő pontja.
 
Csuri Vilmos (Kossuth Lajos g. VIII. o. Pestszenterzsébet.)