Feladat: 1448. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bizám György ,  Bolgár Imre ,  Csáki Frigyes ,  Faludy J. ,  Freud Géza ,  Grünbaum I. ,  Grünfeld Sándor ,  Hajnal Miklós ,  Hoffmann Tibor ,  Horkay R. ,  Jakab Károly ,  Kaiser K. ,  Klein József ,  Kovács L. ,  Lipsitz Imre ,  Margulit György ,  Mészáros György ,  Ozoróczy György ,  Sándor Gyula ,  Sullner László ,  Szabó Béla ,  Taksony György ,  Trunkó I. ,  Vassányi L. ,  Volena-Koczor Imre 
Füzet: 1938/november, 72 - 73. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Mértani helyek, Körérintők
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/szeptember: 1448. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A P pontból húzható egyik érintő érintési pontja legyen T1. A PT1t1 és e egyenes hegyes szögét felezi az f1, tompaszögüket az f2 egyenes.
10. A kör O középpontjának vetülete f1-en legyen M. Az M vetülete e-n M1, a t1-en M2. Nyilván MM1=MM2.
A körnek e-vel párhuzamos érintője a g egyenes (az M pont oldalán) a kört az O' pontban érinti: OO1e.

 
 

Az O'OT1=OPT1, mert száraik merőlegesek egymásra. Hasonló okból O'OM=OPM. Ebből következik, hogy OM felezi az O'OT1-et és ezért OM keresztülmegy a t1 és g érintők K metszőpontján és felezi az O'KP-et. Az M pont tehát egyenlő távolságban a t1 és g egyenesektől, azaz MM2=MM3 és így MM1=MM3.
Minthogy MM3g és ge, azért MM3e, tehát MM3 és MM1 egy egyenesbe esnek, M1M3=OO'=r és így MM1=r2, azaz
az M pont távolsága az e egyenestől állandó és egyenlő a sugár felével. Az M pont az e-vel párhuzamos d1 egyenesen fekszik, melynek távolsága e-től r2.
Vizsgáljuk meg, hogy az M pont ezen e egyenesnek mely részét írja le?
Ha P az A pontban van (OA=r), akkor az érintő merőleges e-re. Ezen érintő és az e szögét felező egyenesen az O vetülete M'. Az OM'A hegyes szögei 45-úak, M' távolsága e-től OA2=r2.
Ha P az A-ból ez e végtelenben fekvő pontja felé tart, az M pont a d1 egyenesen közeledik az OO'-hez. Az f1 és az e egyenes szöge folyton kisebbedik: kisebbedik tehát az O'OM is. Ha P a végtelenbe kerül, akkor az e és f1 szöge, tehát O'OM is zérussá válik; az M pont ekkor az OO'-t felezi.
Ha P az e egyenesnek a kör másik oldalán fekvő részét írja le, akkor M a d1 egyenesnek előbbi darabjával OO'-re szimmetrikus részét írja le.
Az M pont mértani helye eszerint a d egyenesnek M'M'' darabja, ha M az O vetülete az f1 szögfelezőn. M'M''-t az OO' telezi; M', ill. M'' távolsága OO'-től =r2.
20. f2f1. Az O vetülete f2-n legyen N. Minthogy OMPN téglalap, OPN=OPM. Ebből következik, hogy az N pont távolsága e-től ugyancsak r2.
Az N pont az e-vel párhuzamos d2 egyenesen fekszik, mely d1-vel szimmetrikus e-re nézve.
Ha P az A-ban van, akkor N' az M' szimmetrikusa e-re nézve. Ha P a végtelen felé tart, akkor N is a d2-n a végtelen felé tart és P-vel egyidőben kerül a végtelenbe.
Az N pont tehát ‐ O vetülete az f2-n ‐ a d2 egyenesnek azt a részét írja le, mely N'-től a végtelenig terjed, ill. az OO'-re szimmetrikus részt, N''-től a végtelenig. ‐ Kimarad az N'N'' darab.
Ha mát most a P-ből húzható másik érintőt, t2-t vesszük figyelembe, akkor az O vetülete a szóbanforgó szögfelezőkön a d1 és d2 egyeneseknek azon részeit írja le, amelyek az előbb kimaradtak, amelyek az M, ill. N pont mértani helyével e-re nézve szimmetrikusak. Végeredményben tehát az O pontot a négy szögfelezőre vetítve, vetületének mértani helye a d1 és d2 párhuzamos egyenesekből álló egyenespár.