Feladat: 1428. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bizám György ,  Csuri Vilmos ,  Fonó András ,  Grünfeld Sándor ,  Hajdu Á. ,  Hajnal Miklós ,  Hoffmann Tibor ,  Lipsitz Imre ,  Nádler Miklós ,  Sándor Gyula ,  Szittyai Dezső ,  Szlovák István ,  Weisz Alfréd 
Füzet: 1938/szeptember, 17. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Feladat, Középponti és kerületi szögek, Háromszögek szerkesztése, Háromszög nevezetes vonalai
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/április: 1428. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A tetszőleges ABC köré szerkesszünk kört és határozzuk meg a körön a belső szögfelezőknek a körrel való (második) metszéspontjait, az A', B', C' pontokat.

 
 

AA' és B'C' a körnek két húrja, mely egymásra merőleges. Ugyanis a körnek A'C^ íve ‐ a BA'C^ ív fele ‐ az α szöget a CB^ íve a β, az AC'^ íve a γ szöget méri, azaz az AA' és BB' húrok által kimetszett ívek összege:
α+β+γ=180.

Ebből következik, hogy a két húr egymásra merőleges. Hasonlóan: BB'AC', CC'A'B'. Ez annyit jelent, hogy az ABC szögfelezői az A'B'C' magasságvonalai.
Eszerint nem kell egyebet tennünk, mint az A'B'C' magasságvonalait megszerkesztenünk; ezeknek a körülírt körrel való (második) metszéspontjai a keresett háromszög A, B, C csúcsai.
Látható továbbá a kerületi szögek tétele alapján, hogy ha az A'B'C' szögei α', β', γ', akkor
α'=β+γ2,β'=γ+α2,γ'=α+β2.

Ebből következik a szerkesztés lehetőségének azon feltétele, hogy az A'B'C' hegyesszögű tartozik lenni!
 
 Szlovák István (Vörösmarty Mihály g. V. o. Bp. VIII.)