Feladat: 1420. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gáspár Rezső ,  Sándor Gyula ,  Szentmiklósi L. ,  Weisz Alfréd 
Füzet: 1938/május, 286 - 287. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térgeometriai bizonyítások, Analógia, mint megoldási módszer, Beírt gömb, Transzverzálisok, Beírt kör, A háromszögek nevezetes pontjai, Tetraéderek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/március: 1420. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1.0 Ha az ABC-n belül van olyan P pont, amelyből minden oldal 120-ú szög alatt látható, azaz

APB=BPC=CPA=120...(1)
akkor az AP egyenes felezi a BPC-et, BP a CPA-et, CP az APR-et.
Ha viszont AP felezi a BPC-et, BP a CPA-et, CP az APB-et, akkor az (1) egyenlőség áll elő.
 
 

2.0 Legyen ABCD izogónikus tetraéder. A beírt gömb érintési pontjai A1, B1, C1, D1. Feltevésünk szerint a BCD határlapon az A1-et a csúcsokkal összekötő transzverzálisok szögei 120-úak. 1.0 szerint DA1 felezi a BA1C-et és BC-t az M pontban metszi.
Az ABC lapon BD1C=120 és AD1 felezi ezt. Mivel pedig BA1=BD1, CA1=CD1, 1 azért BA1C=BD1C; a BD1C-et felező egyenes ugyanazon M pontban metszi BC-t, mint a BA1C-et felező egyenes. Ebből következik, hogy AA1 és DD1 ‐ az ADM síkban fekvő egyenesek ‐ metszik egymást.
Hasonlóan mutatható ki, hogy a BB1 ill. CC1 egyenes, mely nem fekszik az ADM síkban, metszi az AA1-t és DD1-t is: tehát kell, hogy úgy BB1 mint CC1 ezek metszőpontján menjen keresztül. Azaz: ha a tetraéder izogónikus, a tetraéderbe írt gömb érintési pontjait a szemközti csúcsokkal összekötő transzverzálisok egy ponton mennek keresztül.
 
 

3.0 Legyen ABCD nem izogónikus tetraéder, amelynél pl. AD1CCA1D. Ebben az esetben DA1 és AD1 nem metszik BC-t ugyanazon pontban. DA1 és BC metszéspontja legyen M, az AD1 és BC metszéspontja M'.
Bang-tétele értelmében BA1C=BD1C és így BD1C=BA1C. Azonban
CA1M=180-CA1D
és CD1M'=180-AD1C.

Minthogy CA1DAD1C, azért CA1MCD1M' és így M és M' különböző pontok. Most az AA1 és DD1 transzverzálisok nem metszhetik egymást, mert két különböző síkban feküsznek úgy, hogy nem mennek keresztül a két sík közös egyenesének, AD-nek ugyanazon pontján.
Ha tehát a tetraéder nem izogónikus, a szóbanforgó transzverzálisok nem metszik egymást. (Kitérő egyenesek!)
Weisz Alfréd (Bolyai g. VIII. o. Bp. V.)

 

Jegyzet. Kimutathatjuk azt is, hogyha a tételben szereplő transzverzálisok egy ponton mennek keresztül, akkor a tetraéder izogónikus.
Ha ugyanis AA1 és DD1 metszik egymást, akkor ezek síkja a BC élt az M pontban metszi és ‐ az előbbiek szerint ‐ MA1C=MD1C. Az AA1 és BB1 transzverzálisok is metszik egymást; síkjuk a CD élt az N pontban metszi és így CB1N=CA1N.
Azonban Bang-fétele szerint AD1C=AB1C és így ezek mellékszögei is egyenlők, t. i. MD1C=CB1N. Ezért egyszersmind MA1C=CA1N,


azaz CA1felezi azMA1Nill.BA1D-et.

Hasonlóan: DA1 felezi a BA1C-et és BA1 felezi a CA1D-et Ebből következik 1.0 szerint, hogy
BA1C-CA1D=DA1B=120.

Ugyanez áll a többi lapokon is, a beírt gömb érintési pontjait illetőleg, tehát a tetraéder izogónikus.
 
 Weisz Alfréd (Bolyai g. VIII. o., Bp. V.)
1Egy pontból a gömbhöz húzott érintő-darabok egyenlők!