Feladat: 1418. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bizám György ,  Bolgár Imre ,  Csuri Vilmos ,  Fehér György ,  Fonó Péter ,  Freud Géza ,  Gáspár Rezső ,  Hoffmann Tibor ,  Kemény György ,  Komlós János ,  Krisztonosich Jenő ,  Lipsitz Imre ,  Mandl Béla ,  Sándor Gyula ,  Say Ferenc ,  Schreiber Béla ,  Sebestyén Gyula ,  Steiner Iván ,  Szerényi László ,  Szittyai Dezső ,  Taksony György 
Füzet: 1938/május, 283 - 285. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feuerbach-kör, Háromszög nevezetes körei, A háromszögek nevezetes pontjai, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/március: 1418. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1397. feladatban (II. megoldás) láttuk, hogy az ABC a hozzátartozó IaIbIc-nek talpponti háromszöge; az ABC köré írt k1 kör az IaIbIc-re nézve Feuerbach-kör és ezen a magasságok talppontjain (A, B, C), továbbá az oldalak felezőpontjain megy keresztül.

 
 

Ezek szerint az IaIbIc Feuerbach-körét meg tudjuk szerkeszteni; ugyanis középpontja a megadott O pont és keresztülmegy az IaIb távolság F felezőpontján. E kör sugara OF és e körnek az IaIb egyenessel való másik metszéspontja a a keresett háromszög C csúcsa.
Az A és B csúcsok meghatározása céljából tekintetbe vesszük, hagy egyrészt az előbbi k1 körön, másrészt ‐ Thales tétele szerint ‐ az IaIb átmérőjű k2 körön feküsznek. (Ezen kör középpontja F, sugara 12IaIb)
Tehát A és B a k1 és k2 körök közös pontjai. Vizsgáljuk már most a szerkesztés lehetőségének feltételeit.
10. Szükséges, hogy a k1 és k2 köröknek két közös pontjuk legyen. Minthogy a két kör centrálisa: OF, a k1 kör sugara, ez kisebb, mint e két sugár összege. Marad a következő feltétel kielégítése:
OF>12IaIb-OFvagyOF>12IaIb,

20. Az IaIbIc mindenkor hegyesszögű háromszög.1 Tehát kell, hogy talpponti háromszögének csúcsai az oldalakra essenek (nem a meghosszabbításukra). A C pontnak Ia és Ib közé kell esnie, azaz FC¯<12IaIb.
Ha O vetülete az IaIb egyenesen P, akkor P felezi FC-t (a k1 kör húrját), és így FC=2FP. Így
2FP<12IaIbill.FP¯<14IaIb....(II)
a szerkesztés lehetőségének további feltétele. E két feltételt kielégítve, az ABC valóban szerkeszthető és megfelel a követelménynek.
 
Sándor Gyula (Kölcsey Ferenc g. VII. o. Bp. VI)

 

Jegyzet. Azon O pontok mértani helye, melyekre nézve OF=14IaIb oly γ kör, melynek középpontja az IaIb távolság F felezőpontja és sugara 14IaIb,
 
 

Az I. feltétel azt jelenti, hogyha az Ia, Ib pontokat rögzítjük, az O pontnak a γ körön kívül kell feküdnie.
Húzzunk ezen γ körhöz az MN átmérőjének végpontjaiban érintőket. A II. feltétel azt jelenti, hogy az O pontnak ezen két egyenes között kell feküdnie.
A két feltételt egyesítve, az O pontnak a sík azon részében kell feküdnie, melyet ábránkban a vonalkázás jelez.
1Ha ABC szögei α, β γ, és IaIbIc-é: 90-α2, 90-β2, 90-γ2.