Feladat: 1415. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bluszt Ernő ,  Bulkay Lajos ,  Fehér György ,  Gáspár Rezső ,  Halász Iván ,  Hoffmann Tibor ,  Klein J. ,  Komlós János ,  Mandl Béla ,  Marosán Zoltán ,  Sándor Gyula ,  Schreiber Béla ,  Sebestyén Gyula 
Füzet: 1938/május, 279 - 280. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb ponthalmazok a koordinátasíkon, Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenlőtlenségek, Paraméteres egyenlőtlenségek, Egyenesek egyenlete, Mértani helyek, Parabola, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/március: 1415. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1405. feladatban (ezen évf. 8. sz) megállapítottuk, hogy az y2-2px=0 parabola normálisának egyenlete, ha a normális irányhatározója m,

y-mx+p(m+m32)=0...(1)
alakban írható. Az m irányhatározójú (párhuzamos) parabola húrokat, ezen irányhoz konjugált átmérő felezi. Ennek egyenlete:
my-p=0...(2)

Az (1) és (2) egyenletek az m valamely értékénél meghatározzák az m irányhatározójú húr felezőpontját, ill. ennek koordinátáit, mint m függvényeit. Ha pedig a két egyenletből kiküszöböljük az m-et, a normális húr felező pontjának koordinátái között kapunk összefüggést; ez lesz a felezőpontok mértani helyének egyenlete. Az adott esetben (2)-ből m=py; ezt (1)-be helyettesítve és rendezve.
y4-p(x-p)y2+12p4=0...(3)vagyx-p=y2p+p42y2...(4)



A (3)-ból kitűnik, hogy a keresett mértani hely negyedrendű görbe, és ez szimmetrikus az X-tengelyre nézve.
y2-re valós értékeket kapunk (3)-szerint, ha
p2(x-p)2-2p40,azaz haxp(1+2)...(5)

 

Ha x kielégíti az (5) feltételt, akkor (3)-ból y2-re két pozitív értéket kapunk, tehát y-ra négy értéket, két pozitív és két negatív értéket; utóbbiak az előbbiekkel abszolút értékre egyenlők. (Szimmetria az X-tengelyre nézve!) A görbének két, az X-tengelyre szimmetrikus ága van!
Ha x=p(1+2), akkor y2-re két egyenlő értéket kapunk, azaz az x=p(1+2) egyenes a görbe mindkét ágát érinti; az érintési pontok ordinátaja: ±p24.
A (4) egyenletből pedig kitűnik, hagy a szóbanforgó görbe (ill. mindkét ága) aszimptotikusan közeledik az X-tengelyhez. (Ugyanis, ha y±0, akkor x+)
Ha pedig a görbének azon pontjait tekintjük, melynek ordinátái vég nélkül növekednek, akkor azt látjuk hogy ezek az
x-p=y2pvagyy2=P(x-p)...(6)
parabolához közelednek, úgy hogy ezen belül maradnak.
 
 Fehér György és Sebestyén Gyula (Fazekas Mihály g. VIII. o. Debrecen)