Feladat: 1410. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Komlós János ,  Sándor Gyula ,  Weisz Alfréd 
Füzet: 1938/május, 276. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eltolás, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Térelemek és részeik, Térgeometriai bizonyítások, Gömb és részei, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/február: 1410. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

10. A sík az e egyenest ez A, az e' egyenest az A', a d egyenest az a pontban metszi. Minthogy e, az e-n átfektetett S; feltételünk szerint pedig SS'. Ebből következik, hogy és S' metszés vonala, t. i. A'aS és így A'aAa, azaz az AaA' az α-nál derék szögű. Eszerint az a pont mértani helye egy C kör (a síkban), melynek átmérője AA'; középpontja az AA' felezőpontja, ω.

 
 

Hasonlóan, ha e' és az e, e', d egyenesek a síkon a BbB'-et határozzák meg, akkor ez b-nél derékszögű és a b mértani helye a síkon oly C' kör, melynek átmérője BB' és középpontja a BB' felezőpontja ω'!
Ezzel kapcsolatban igazoljuk előbb a 3 alattit. Tekintettel arra, hogy az AA'B az A-nál, a BB'A' a B'-nél derékszögű, az A, A', B, B' pontok egy Γ gömbön feküsznek, melynek átmérője A'B és középpontja O. Minthogy 0ωAB1 és AB, azért 0ω, azaz Oω a C kör középpontjában a C kör síkjára állított merőleges, tehát Oa=OA=OA'. Ebből következik, hogy a C kör minden pontja a Γ gömbön fekszik.
Hasonlóan Ob=OB=OB'(=OA), tehát a C' kör is a Γ gömbön fekszik.
 
 

2. Ha e és -t önmagával párhuzamosan mozgatjuk, lesz egy olyan helyzete, amelyben az e, e' egyenesekkel való metszéspontjai, K, K', az e és e' egyenesek normáltranszverzálisát határozzák meg. Ezen KK' felezőpontja, M a keresett mértani hely egy pontja. (L. 1. alatt!) Állítsunk az M ponton keresztül egy π síkot, amely KK'-re merőleges. Ezen π sík az e, e' egyenesek mindegyikével párhuzamos, tehát a π síkban húzhatunk az M ponton át f egyenest, mely e-vel és f' egyenest, mely e'-vel párhuzamos. f a síkot messe a D, f' a D' pontban. Minthogy KK' és fe, azért ADKK' és mivel még r'e', A'D'KK', tehát ADA'D', továbbá AD=A'D'=12KK'. Ezek szerint az ADA'D' idom parallelogramma, melynek átlói AA' és DD' felezik egymást az ω pontban. Más szóval ω a π szilárd síkban fekvő MDD'Δ DD' alapjának felezőpontja. Ha már most önmagával párhuzamosan mozog, D az f egyenesen, D' az f'-n, ω pedig azon szilárd g egyenesen, amely az MDD' súlyvonalának tartója.
Hasonlóan ω' mértani helye egy g' egyenes, mely a π síkban fekszik és az M ponton megy keresztül.
1
 
 Komlós János (Gr. Széchenyi István gyakorló r. VIII. o., Pécs.)

1O az A'B, ω az AA' felezőpontja!