Feladat: 1409. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Klein József ,  Komlós János ,  Méri B. ,  Sándor Gyula ,  Sydó Sándor ,  Szittyai Dezső ,  Weisz Alfréd 
Füzet: 1938/április, 247 - 248. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszög nevezetes körei, Trigonometriai azonosságok, Derékszögű háromszögek geometriája, Szögfelező egyenes, Körülírt kör, Háromszögek szerkesztése, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/február: 1409. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. Az adatok közötti összefüggések vizsgálata céljából legyen ABC a keresett háromszög, az α szög felezője AD=lα, az AD-re merőleges külső szögfelező AE; a BC oldalhoz tartozó Apollonius-kör átmérője DE=2kα. A körülírt kör középpontja O, sugara r=OA=OF, ahol F a BC^ ív felezőpontja, amelyen keresztülmegy az AD szögfelező.

 
 

A rövidség kedvéért legyen AED=ε. Az OFA=ε, mert szárai megfelelően merőlegesek az AED száraira. Mivel pedig OF=OA, az OAF=OFA=ε.
Ezek alapján a szerkesztést máris el tudjuk végezni. Kijelöljük az Appolloniuskör DE=2kα, átmérőjét, megrajzoljuk ezen átmérőhöz tartozó kört és e körben felmérjük a DA=lα hosszúságú húrt, hacsak lα<2kα Ezután AD-re az A csúcsnál rámérjük a DAO=DEA=ε szöget és ezen szög másik szárára felmérjük az AO=r távolságot. Az O pontból OA=r sugárral szerkesztett kör a DE egyenest a B és C csúcsokban metszi, hacsak az O pont távolsága a DE egyenestől, t. i. OM<r.
Az így nyert ABC valóban megfelel a követelményeknek. Ugyanis, a szerkesztésből következik: OF=OA, tehát OFA=OAF=ε. Azonban FAAE; kell tehát, hogy OFBC legyen, azaz F felezi BC^ ívet, AF ill. AD valóban felezi az α szöget és így DE a BC oldalhoz tartozó Apollonius-kör átmérője.
Már most vizsgáljuk meg közelebbről az OM<r feltételt. Legyen AHBC és O vetülete az AH-n I; ekkor OM=IH=AH-AI.
Az ADE derékszögű háromszögű háromszögben
AHDE=ADAEazazAH=ADAEDE=l4k2-l22k
ahol egyelőre k és l indexét elhagytuk.
Az OAI derékszögű háromszögben OAI=2ε,*tehát
AI=OAcos2ε=r(1-2sin2ε)=r(1-2l24k2).

A szerkesztés lehetőségének feltétele:
l4k2-l22k-r(1-2l24k2)<rvagyl4k2-l22k<2r4k2(4k2-l2).
Egyszerűsítés és négyzetreemelés után
l2<r2k2(4k2-l2),ill.lα2<4kα2r2kα2+r2.

Ha ezen feltétel ki van elégítve, akkor egyszersmind lα2<4kα2 azaz lα<2kα.
 
Sándor Gyula (Kölcsey Ferenc g. VII. o. Bp. VI.)

 

II. Megoldás. Kössük össze az Apollonius-kör ω középpontját a háromszög A csúcsával; ekkor EAω=ε. Ha tehát az EAD derékszöget A körül ε szöggel elforgatjuk, akkor az ωAO szöget kapjuk, azaz ωAO=90. Ez annyit jelent, hogy a háromszög köré irt O kör és bármely oldalhoz tartozó Apollonius-kör merőlegesen metszik egymást. Ennek alapján a szerkesztés így végezhető: kα és r sugarakkal oly köröket szerkesztünk, melyek merőlegesen metszik egymást. A kα sugarú körben felmérjük a két kör egyik metszéspontjából, A-ból az AD=lα hosszúságú húrt (úgy, hogy az O körön is belül essék). Meghúzzuk az ωD egyenest; ez az O kört a B és C pontokban metszi és ABC a keresett háromszög.
A szerkesztés lehetőségének feltétele, hogy lα kisebb legyen a két kör közös húrjánál; ezen húr az OAω derékszögű háromszög Oω átfogóhoz tartozó magasságának kétszerese. Az OAω befogói kα, r, átfogója kα2+r2, az átfogóhoz tartozó magasság kαrkα2+r2. A szóbanforgó feltétel eszerint
lα<2kαrkα2+r2.

Weisz Alfréd (Bólyai g. VIII. o. Bp.)

*T. i.OAF=OFA=ε és FAI=OFA, mert OFAH.