Feladat: 1408. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Berger Tibor ,  Klein József ,  Komlós János ,  Méri B. ,  Nagy Elemér ,  Sándor Gyula ,  Sydó Sándor ,  Törley D. 
Füzet: 1938/április, 246 - 247. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Paralelogrammák, Húrnégyszögek, Négyszögek középvonalai, Négyszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/február: 1408. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a kör középpontja O, a húrnégyszög csúcsai A1, A2, A3, A4, az oldalakat felező pontok ábránk szerint B1, B2, B3, B4. Az egyik átló a kör átmérője, pl. A2A4; az állók metszéspontja M, az A2A4 átmérőn fekszik. Az A1A3 felezőpontja legyen K. Az oldalak felezőpontjai, mint ismeretes, egy parallelogramma csúcsai: tehát B1B3 és B2B4 felezik egymást az I pontban.

 
 

Kimutatjuk már most, hogy I a négyszög két átlójának fetezőpontját összekötő távolságnak, OK-nak felezőpontja.
Ugyanis az A1A2,A3 két oldalának A1A2-nek és A1A3-nak felezőpontjait összekötő B1KA2A3 és B1K=12A2A3; továbbá az A4A2A3 két oldalának, A4A2-nek és A4A3-nak felezőpontjait összekötő OB3A2A3 és OB3=12A2A3. Eszerint R1K#OB3, tehát a B1KB3O idom parallelogramma, melynek B1B3 átlója felezi az OK átlót, azaz B1B3 keresztülmegy OK felezőpontján.
Hasonlóan a B2OB4K is parallelogramma, melynek B2B4 átlója ugyancsak OK felezőpontján megy keresztül. Tehát B1B3 és B2B4 az OK távolság I felezőpontjában metszik egymást.
Tegyük fel, hogy az M szilárd pont. Akkor a K pont mértani helye az OM átmérőjű kör. Minthogy OI=12OK, az I pont mértani helye ugyancsak egy kör, melynek átmérője 12OM=ON, ahol N az OM távolság felezőpontja. Ebből következik, hogy az I pontot nem vehetjük fel egészen tetszőlegesen, hogy a szerkesztés el legyen végezhető: az I pontnak az ON átmérőjű körön kell feküdnie.
Ha I megfelel az előbbi feltételnek, akkor az OI-ra M-ből merőlegest állítunk: ezen merőleges meghatározza a körön a négyszög két csúcsát, míg a másik két csúcs az OM állal meghatározott átmérő végpontjai.
 
Klein József (Izr. g. VII. o. Debrecen.)

 

Jegyzet: Ha az I pontot rögzítjük, az O körön belül, akkor az M pont mértani helye a kör azon húrja, amely OI-ra merőleges és O-tól való távolsága (OI irányban) 2OI=OK.
Tetszőleges négyszögre is áll, hogy I a négyszög két átlójának felezőpontját összekötő távolság felezőpontja, amint ez a bizonyításból kiderül. A bizonyításban semmit sem használhatunk fel abból, hogy a négyszög húrnégyszög.
 
 

Húrnégyszög esetén azonban az átlók K és L felezőpontjai mindenkor az OM átmérőjű körön feküsznek. Tehát kell, hogy I ezen körön belül feküdjék. Ha már most az O kör adva van, továbbá M, az I pedig úgy, hogy az OM átmérőjü körön belül van, és e kör középpontja N, akkor NI-re az I ponton át merőlegest emelünk, mely az (N) kört K és L pontokban metszi. MK és ML egyenesek egy húrnégyszög átlói lesznek. Ezen húrnégyszög megfelel azon követelményeknek, hogy M az átlók és I a szembenfekvő oldalak felezőpontjait összekötő egyenesek metszőpontja.
 K ‐ g.