Feladat: 1380. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Berger Tibor ,  Bluszt Ernő ,  Cseh Sándor ,  Cseresnyés Zoltán ,  Csuri Vilmos ,  Czipott Zoltán ,  Egri György ,  Fehér György ,  Gállik István ,  Gáspár Rezső ,  Halász Iván ,  Hibbey Levente ,  Hoffmann Tibor ,  Holzer Pál ,  Jankovich I. ,  Katter H. ,  Kieweg Ferenc ,  Komlós János ,  Mandl Béla ,  Marosán Zoltán ,  Nagy Elemér ,  Radovics György ,  Sándor Gyula ,  Sebestyén Gyula ,  Seidl Gábor ,  Somogyi Antal ,  Szerényi László ,  Vajkóczi I. 
Füzet: 1938/február, 175 - 176. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Paraméteres egyenletek, Háromszögek egybevágósága, Magasabbrendű deriváltak, Függvényvizsgálat differenciálszámítással, Harmadfokú függvények, Egyenesek egyenlete, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/december: 1380. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Vizsgáljuk első sorban a görbe alakját. y=-13x3+3x első differenciálhányadosa: y'=-x2+3, a második y''=-2x. A görbének az x=0, y=0 helyen inflexiós pontja van. A görbe az inflexiós pontjára, ill az origóra nézve szimmetrikus. Ha x=-, y=+; ha x=+, y=-. A függvény +-től csökken egy minimumig (x=-3 helyen), azután növekszik, az inflexiós ponton keresztül x=+3 helyig; itt maximuma van. Ezután csökken --ig. Az x=0 helyen az érintő iránytangense: y'x=0=3.

 
 

Az inflexiós ponton, tehát az origón átmenő egyenes egyenlete y=mx. Ez a görbét ‐ az inflexiós ponton kívül ‐ még oly pontokban metszi, amelyekre nézve
mx=-13x3+3xvagyx3+(3m-9)x=0.

Ezen egyenletet kielégítik x1=0 * és az
x2+(3m-9)=0
egyenlet gyökei: x2,3=±9-3m.
Ezen két gyök az origóra nézve szimmetrikus pontokat határoz meg a görbén; feladatunk szempontjából elegendő, ha csak az egyikre ‐ a pozitívra ‐ vagyunk figyelemmel. Ugyanis e két ponthoz tartozó derékszögű háromszögek egybevágók.
Az x2=9-3m abscissához tartozó pont ordinátája: y2=m9-3m. A szóbanforgó két derékszögű háromszög területének összege: T=2x2y22=m(9-3m).
Nyilvánvaló, hogy itt m-nek csak nem negatív értékei jöhetnek tekintetbe, mindaddig, amíg 9-3m valós, azaz 0<m<3. Az m=3 érték az inflexiós pontban húzott érintő irányhatározója: ez azon határ, ameddig az origo körül forgatva az egyenest (az m=0 helyzetből kiindulva), az egyenesnek és a görbének van még közös pontja (az origón kívül).
T az m-nek oly másodfokú függvénye, mely a megadott intervallumban 0-tól növekszik egy maximumig, azután csökken zérusig. T maximuma akkor áll elő, ha m=96=1,5. Ekkor Tmax=6,75. Az m=1,5 értékhez x=9-4,5= =1,52 abscissa tartozik. (A görbének azon pontja, melyre nézve x=1,52, y=2,252.)
 
Czipott Zoltán (Kegyesrendi g. VII. o. Szeged.)

*Vagyis az inflexiós pont.