Feladat: 1373. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Berger Tibor ,  Fehér György ,  Holló György ,  Klein József ,  Komlós János ,  Sebestyén Gyula 
Füzet: 1938/február, 181 - 182. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Apollóniusz-kör, Hatványvonal, hatványpont, Alakzatok hasonlósága, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Síkgeometriai szerkesztések, Parabola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/november: 1373. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. Tegyük fel, hogy feladatunkat megoldottuk: M pont megfelel a feladat követelményének, úgy, hogy CDAB. Tekintsük már most az AMB köré írt γ kört. Minthogy CDAB, nyilván MAMC=MBMD, azaz a két kör az M pontra nézve hasonló helyzetű; azonban M az O és γ körök közös pontja csak akkor lehet hasonlósági centrum, ha érintkezési pontja a két körnek. Szerkesztenünk kell tehát oly γ kört, mely keresztülmegy az A és B pontokon és az O kört érinti. Ilyen kör kettő van, hacsak A és B az O körre nézve a sík ugyanazon részében vannak.

 
 

Szerkesszünk egy k kört, mely keresztül megy az A, B pontokon és az O kört metszi, a KL pontokban. Ekkor a KL egyenes, a k és O körök hatványvonala, AB-t oly P pontban metszi, melynek hatványa a k és O körökre nézve egyenlő, továbbá a γ és k körökre nézve is egyenlő. Eszerint a P hatványa a γ és O körökre nézve is ugyanakkora: kell tehát, hogy γ és O hatványvonala, azaz közös érintőjük a szilárd P ponton menjen keresztül.
A P pontot az előbbiek szerint meghatározzuk és P-ből O-hoz érintőket húzunk, M1 és M2 érintési pontokkal: ezek lesznek a keresett M pontok.
E szerkesztés nem végezhető, ha pl. A a körön kívül, B a körön belül van. Ugyanis, ha a kör tetszőleges M pontját összekötjük A-val és B-vel, C és M az AB egyenes ugyanazon oldalán, azonban D és M az AB ellenkező oldalán feküsznek és így CD metszeni fogja AB-t.
 
Klein József (izr. g. VII. o. Debrecen).
 

II. Megoldás. Ha M a feladat követelményének megfelel, úgy hogy ABCD, akkor
ACAM=BDBMvagyACAMAM¯2=BDBMBM¯2.
Azonban AC¯AM¯=α2 az A, BD¯BM¯=β2 a B pontnak az O körre vonatkozó hatványa; ezek tehát ismereteseknek tekinthetők és megegyező előjelűek is tartoznak lenni. * Eszerint
BM¯2AM¯2=(αβ)2,BMAM=αβ,
azaz az M pontra nézve az A és B pontoktól való távolságok viszonya állandó és így az M pont mértani helye az A és B pontokhoz tartozó, αβ értéknek megfelelő Apollonius-féle kör, mely O-t az M1 és M2 pontokban metszi.
*Vagy mindkettő a körön belül, vagy a körön kívül!