Feladat: 1362. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fehér György ,  Sebestyén Gyula ,  Weisz Alfréd 
Füzet: 1937/december, 119 - 121. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térgeometriai bizonyítások, Analógia, mint megoldási módszer, Euler-egyenes, Feuerbach-kör, Magasságpont, Körülírt kör középpontja, Poliéderek súlypontja, Szabályos tetraéder, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/október: 1362. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. A magassági ponttal bíró tetraédert nevezzük orthocentrikusnak.1 Az ilyen tetraéderben az M magassági pont (orthocentrum) vetülete valamely határlapon ezen határlap Mi magassági pontja; a körülírt gömb O középpontjának az illető határlapon vetülete az illető határlap köré írható kör Oi középpontja. Az MO távolságot felezi a tetraéder S súlypontja. Az MO egyenes vetülete a tetraéder határlapján az illető lap Euler‐egyenese. Az S pont vetülete az illető határlaphoz tartozó Feuerbaeh‐kör középpontja, Fi, úgy hogy MiFi=FiOi.

 
 

 

Fektessünk az orthocentrumos tetraéder A1 csúcsán, az M orthocentrumon és az S súlyponton keresztül síkot. Ez merőleges az A2A3A4 lapra. A1M talppontja az A2A3A4Δ magassági pontja, M1. Az A1MS síkban az MS egyenesen fekszik a körülírt gömb O középpontja úgy, hogy MS=SO. Az O vetülete az A2A3A4 síkon O1, az S vetülete F1; tudvalevőleg SF1=14A1M1.
Legyen már most I1 az A1M1 szelet felezőpontja és így SF1=12I1M1. Ekkor I1S az M1F1 egyenest oly O1 pontban metszi, amelyre nézve M1O1=2M1F1, azaz O1 az A2A3A4Δ köré írt kör középpontja és I1S=SO1.
Ha már most I1 a tetraéder magassági pontja, akkor az előbbiek szerint a tetraéder köré írt gömb középpontja O1 és ez az A2A3A4 lapon fekszik.
Ha a tetraéder magassági pontja I1-től M1 felé mozog, akkor a körülírt gömb O középpontja azon e egyenesen mozog a tetraéder belseje felé, amely az A2A3A4 lapra O1-ben merőleges; O mindenkor az e és MS egyenes metszőpontja. Ha a tetraéder magassági pontja mindegyik magasságon a felezőpont és talppont közé esik, akkor mindegyik határlapra nézve a szemközti csúcs és O a határlap ugyanazon oldalán feküsznek, tehát O a tetraéderen belül van.
Ha pedig M pl. az I1M1 szakaszon kívül van, akkor IS az e egyenest már oly pontban metszi, mely a tetraéderen kívül esik.
 

Jegyzet. Ha M az M1-be esik, akkor ez csak úgy lehetséges, hogy M1 a tetraéder egyik csúcsa, amelyben összefutó élek páronként egymásra merőlegesek. Előáll tehát azon eset, hogy van egy magasság ‐ t. i. M1-ből a szemközti lapra bocsátott magasság, ‐ amelyen a tetraéder magassági pontja nem fekszik a felezőpontja és talppontja közötti szakaszon.
 

II. Megoldás. Az A1A2A3A4 tetraéder köré írjunk parallelepipedont, a 2. számban, a 33. oldalon körülírt módon.2 A parallelepipedon többi csúcsai B1, B2, B3, B4 oly tetraéder csúcsai, amelynek az előbbivel közös S súlypontja van; a két tetraéder, röviden A és B, az S-re nézve centrálisan szimmetrikus.3 Ugyancsak a 2. sz. 35. oldalán, az utolsó bekezdésben foglaltakból kitűnik, hogy az A tetraéder köré írt gömb középpontja B-nek magassági pontja és viszont. Végül vegyük figyelembe, hogy a B2B3B4 lap az A tetraéder A1 csúcsából kiinduló m1 magasságot felezi és párhuzamos az A2A3A4 lappal.
 
 

Ezekből következik:
1. Ha az A tetraéder M magassági pontja az m1 talppontja és I1 felezőpontja között van, azaz a B2B3B4 és A2A3A4 síkok között, akkor a vele szimmetrikus B tetraéder magassági pontja, vagyis az A tetraéder köré írt gömb O középpontja ugyancsak az előbbi két sík között van, tehát O és A1 az A2A3A4 sík ugyanazon oldalán vannak. Ha az M magassági pont helyzete mindegyik tetraéder‐magasságra nézve olyan helyzetű, mint m1-en, akkor M a tetraéder belsejében van.
2. Ha az A tetraéder M magassági pontja pl. az m1 felezi, azaz a B2B3B4 síkban van, akkor a B tetraéder magassági pontja, vagyis az A köré írt gömb O középpontja az A2A3A4 síkban van.
3. Ha az A tetraéder M magassági pontja az m1 talppontja és felezőpontja közötti szakaszon kívül van, azaz a B tetraéderen kívül, akkor a B tetraéder magassági pontja, vagyis az A köré írt gömb O középpontja az A tetraéderen kívül van.
 Weisz Alfréd (Bolyai gimn. VIII. o. Bp. V.).
1L. II. évfolyamunk 180. o. a 111., 206. o. a 115. feladatot (az 1926/2., ill. 1926/3. füzetekben ‐ a szerk.).

2XIV. évf. 2. sz. Egerváry: A tetraéderről (l. az 1937. év 10. havi füzetben ‐ a szerk.).

3Ai és Bi egy testáló végpontjai. Mindegyik testátló keresztülmegy az éltengelyek metszőpontján; ezen pont úgy az A, mint a B tetraéder súlypontja.