Feladat: 1348. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Grosz László ,  Jónás Emil ,  Klein Kató ,  Komlós János ,  Sándor Gyula ,  Somogyi Antal ,  Sydó Sándor 
Füzet: 1937/november, 81. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Paralelogrammák, Négyszögek középvonalai, Négyszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/szeptember: 1348. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyük fel, hogy az ABCD négyszög megfelel a feltételeknek, amennyiben AB=a, BC=b, CD=c, DA=d és IJ=l, ahol a, b, c, d, l megadott hosszúságok, I az AB és J a CD oldal felezőpontja.

 
 

Az I pontból húzzuk meg az IE#AD és IF#BC távolságokat. Ekkor DE#AI és CF#BI. Ebből következik, hogy DEJΔ=CFJΔ; ugyanis DJ=CJ, DE#CF, azaz a két háromszögben két oldal és az általuk bezárt szögek egyenlők. Kimondhatjuk tehát, hogy JE=JF, azaz J felezi EF-t.
Hosszabbítsuk meg IJ-t és mérjük fel a meghosszabbításra JG=IJ távolságot; így az IEGF parallelogramma keletkezik, t. i. átlói felezik egymást a J pontban.
Ezek alapján most már a szerkesztés menete ez lesz:
Megszerkesztjük az IEGF parallelogrammát, amelynek átlója IG=2l és IF=EG=BC=b, FG=IE=AD=d, tehát oldalai ismeretesek. A szerkesztés lehetséges, ha
|b-d|<2l<b+d
Az IEGF parallelogramma megszerkesztésével ismeretessé válik a másik átlója, EF=2m is. Ezzel megszerkeszthetjük az EDJ ill. FCJ háromszögeket, mert ismeretes 3 oldaluk: DE=a2, DJ=c2, EJ=m,
feltéve, hogy
|a-c|<2m<a+c.
Ha már most így az I, J, E, F, C, D pontokat elhelyeztük, az I ponton át párhuzamost vonunk DE ill. FC-vel és felmérjük rá az IA=IB=a2 távolságot.
 
Sydó Sándor (Révai Miklós r. VIII. o. Győr)