Feladat: 1337. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Czinczenheim József ,  Freud Géza ,  Halász Iván ,  Komlós János ,  Krisztonosich Jenő ,  Miklós Erzsébet ,  Nagy Elemér ,  Papp István ,  Rappaport Sándor ,  Schreiber Béla ,  Sebestyén Gyula ,  Sommer György 
Füzet: 1937/október, 51 - 52. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságvonal, Simson-egyenes, Körülírt kör, Feladat, Háromszögek szerkesztése
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/május: 1337. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. A kör P pontján át a megadott magassági iránnyal párhuzamost húzunk; ennek metszéspontja a p3 Simson-egyenessel legyen P1. Ha már most P1-en át PP1-re merőlegest állítunk, ennek a körrel való B és C metszőpontjai a háromszög BC oldalát határozzák meg. A PC átmérő felett szerkesztett kör a ps egyenest a P1-n kívül még a P2 pontban is metszi; minthogy így PP2CP2 a P2 a CA oldalnak pontja, azaz CP2 meghatározza a körön a háromszög A csúcsát.

 
 

Halász Iván (Berzsenyi Dániel g. VI. o. Bp. V.)

 

II. Megoldás. Az előbbi megoldásban meghatározott PP1 egyenes az adott kört még a D pontban metszi. A D pontból párhuzamost húzunk a ps egyenessel; ez a kört még az A pontban metszi. (L. XIII. évf. 214. oldalán az 1292. feladat I. megoldását ‐ azaz 1937/3. 214. old). A PP1-re merőleges egyenes a kört a B és C pontokban metszi.
 
Krisztonosich Jenő (Szent László g. VII. o. Bp. X.)