Feladat: 1327. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bálint Nagy Z. ,  Formágyi Gy. ,  Gálfi János ,  Grosz László ,  Halász Iván ,  Kemény Miklós ,  Komlós János ,  Krisztonosich Jenő ,  Nagy Elemér ,  Rappaport Sándor ,  Vajda József 
Füzet: 1937/szeptember, 20. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenes, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat, Körök
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/április: 1327. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat határozatlan: végtelen sok kör felel meg a követelménynek, t. i. mindazon körök, melyeknek középpontjai egy, az OA-ra merőleges egyenesen feküsznek.

 
 

Ha ugyanis C valamely kör középpontja, mely O-t merőlegesen metszi, pl. a B pontban, akkor CBOB (azaz CB az O kör érintője). Tehát OC¯2=OB¯2+CB¯2.
A C körnek az A ponton is keresztül kell mennie, tehát CA=CB. Eszerint
OC¯2-AC¯2=OB¯2+CB¯2-CA¯2=OB¯2=r2
azaz: a C pontra nézve az O és A szilárd pontoktól való távolságok négyzetének különbsége állandó. Tehát a C pont mértani helye oly g egyenes, mely OA-ra merőleges. Ha OA=a és g az CA-t a D pontban metszi, akkor az OD2-AD2=r2 összefüggésből következik:
OD=r2+a22a.

Ezen alapon a D pont megszerkeszthető.
 
Vajda József (Faludi Ferenc g. VIII. o. Szombathely.)

 
I. Jegyzet. Ha az A pontot zérus sugarú körnek tekintjük, a g egyenes az O körnek és ezen A pontba zsugorodott körnek hatványvonala. Szerkesszünk tehát k1 és k2 köröket, melyek az A ponton keresztülmennek és az O kört metszik: az O és k1 közös húrjának tartója a g1 egyenes, O és k1 hatványvonala; az O és k2 közös pontjain áthaladó g2 egyenes az O és k2 hatványvonala. g1 és g2 közös P pontján keresztül kell mennie a g-nek is. P-ből OA-ra merőlegest állítunk: ez lesz a g.
 
II. Jegyzet. A feladat szövegéből kimaradt: a keresett kör középpontja az e egyenesen fekszik.
A megoldásból kitűnik, hogy ilyen kör csak egy van. t. i. azon kör, melynek középpontja e és g egyenesek közös pontja. Azonban ezen kör megszerkesztéséhez nincs szükség a g egyenesre.