Feladat: 1318. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Holzer Pál ,  Vajda József 
Füzet: 1937/május, 288. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Mértani helyek, Gömb és részei, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/március: 1318. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az A, B pontokon áthaladó valamely Γ gömb a G gömböt a T pontban érintse. A két gömbnek közös érintősíkja a T pontban az AB egyenest a K pontban messe. Kimutatjuk, hogy ezen K szilárd pont (bármely Γ érintési pontjához tartozó érintő sík a K ponton megy keresztül).

 
 

Ugyanis ezen K pontnak mindkét gömbre vonatkozó hatványa egyenlő, t. i. KT¯2. Még pedig a G gömbre nézve, melynek középpontja O és sugara R,
KT¯2=KO¯2-R2.
A Γ gömbre nézve
KT¯2=KA¯KB¯=(KM-AM)(KM+AM)==KM¯2-AM¯2,


ahol M az AB felező pontja. Eszerint
KO¯2-R2=KM¯2-AM¯2ill.KO¯2-KM¯2=R2-AM¯2=constans.

A K pont mértani helye eszerint egy sík,* mely OM-re merőleges. Ezen sík az AB-t egy szilárd pontban metszi.
Ebből következik, hogy a T pont mértani helye azon kör, melyet a K pontból a gömbhöz húzott érintők érintéspontjai írnak le.
Ha ABOM, akkor a K pont a végtelenben van és a szóbanforgó mértani hely a G gömb azon legnagyobb köre lesz, amely az AB-re, felezőpontjában merőlegesen állított sík metszése.
 

Jegyzet. A K pontnak hatványa a G gömbre és bármely, az A, B pontokon átmenő Γ gömbre nézve ugyanakkora. Ha oly Γ gömböt veszünk, mely a G gömböt metszi, akkor a G és Γ metszési síkja mértani helye azon pontoknak, amelyeknek hatványa a két gömbre nézve ugyanakkora; kell tehát, hogy ezen sík a K ponton menjen keresztül.
Ezen alapon a K pont megszerkeszthető.
*Azon pontok mértani helye a síkban, amelyekre nézve két adott ponttól való távolságuk négyzetének különbsége állandó, oly g egyenes, mely a két adott pontot összekötő e egyenesre merőleges. Ha ezt a g egyenest az e körül forgatjuk, akkor a szóbanforgó tulajdonsággal rendelkező pontok mértani helyét térben kaptuk meg.