Feladat: 1301. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gálfi János ,  Holzer Pál ,  Krisztonosich Jenő ,  Lóránd Endre ,  Nagy Elemér ,  Pálos Peregrin ,  Puky Gyula ,  Tésy Gabriella ,  Vajda József 
Füzet: 1937/április, 247 - 248. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Parabola egyenlete, Kúpszeletek érintői, Ellipszis, mint mértani hely, Hiperbola, mint mértani hely, Parabola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/február: 1301. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az A pont koordinátái legyenek α, β, és a változó OB egyenes egyenlete

y-mx=0...(1)

A B pont ordinátája* az y2=2pym egyenletből: 2pm. Ugyanez a C pont ordinátája is. Az AC egyenes egyenlete:
y-β=2pm-β-α(x-α)...(2)

Az 1) és 2) egyenesek M metszéspontjának koordinátáit, mint m függvényeit számíthatjuk ki az 1) és 2) egyenletekből. Ha pedig e két egyenletből kiküszöböljük m-t, az M pont koordinátái között kapunk egy egyenletet, az M pont mértani helyének egyenletét. 1)-ből m=yx; ha ezt 2)-be helyettesítjük és rendezünk, keletkezik:
ay(y-β)+(2px-βy)(x-α)=0.(3)
ill.
2px2-βxy+αy2-2pαx=0...(3a)

Eszerint az M pont mértani helye kúpszelet. A 3)-ból látjuk, hogy keresztül megy az (x=α, y=β), azaz az A ponton, az (x=α, y=0) ponton ‐ ez az A vetülete az X-tengelyen, az (y=β,x=β22p) ponton, ‐ azon a D ponton, amelyben az X-tengellyel párhuzamos AD metszi az adott parabolát.
A 3a)-ból pedig látjuk, hogy a kúpszelet az Y-tengelyt az O pontban érinti; ugyanis ha x=0, akkor αy2=0, azaz y2=0: a kúpszelet két összeeső pontban metszi az Y-tengelyt.
 
 

Hogy a kúpszelet nemét megállapítsuk, vizsgáljuk elsősorban a másodfokú tagok együtthatóiból alkotott kifejezést:
δ=2pα-β24...(4)

I. Parabolát kapunk, ha δ=0, azaz ha β2=8pα. Ez annyit jelent, hogy ha az A pont az y2=8px parabolának pontja, az M pont mértani helye parabola. Ha az A pont O-ba kerül (α=0, β=0), akkor a 3a)-ból 2px2=0 keletkezik, azaz x2=0: az Y-tengellyel összeeső két egyenessel van dolgunk.
Az y2=8px parabola jele legyen (P). A (P) pontjainak ordinátái az y2=2px pontjaihoz tartozó ordináták kétszeresei.
 

II. Ellipszist kapunk, ha δ>0, tehát ha az A pont a (P) parabolán belül fekszik.* Az ellipszisből kör lesz, ha β=0 és α=2p, azaz az A pont az X tengelynek (2p, 0) koordinátákhoz tartozó K pontja. (2p=4OF).
 

III. Hiperbolát kapunk, ha δ>0, tehát ha az A pont a (P) parabolán kívül fekszik. Az Y-tengelyen fekvő A pontokra nézve α=0 és a hiperbola ekkor
x(2px-βy)=0
egyenespárrá fajul.
Egyenlőoldalú lesz a hiperbola, ha α=-2p, ha az A pont az X-tengelyre merőleges x=-2p egyenesen fut végig.
 
Vajda József (Faludi Ferenc rg. VIII. o. Szombathely.)
 

*az y2=2px és y-mx=0 egyenletekből x kiküszöbölése után.

*Ezen ellipszis mindig valós ellipszis; ugyanis az ellipszis az x minden értéke mellett az X tengelyt két pontban metszi. 3)-ból, ha y=0, akkor 2px(x-α)=0; a két metszéspont egyike szilárd pont, t. i. x=0 (az origo), a másik változó: x=α abscissához tartozik; ez az A pont vetülete az X-tengelyen. ‐ Azt is megállapíthatjuk, hogy az origón átmenő bármely egyenes ‐ az origón kívül még egy pontban metszi az ellipszist.